Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári sa dohodli s VšZP na nových zmluvách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Všeobecná zdravotná poisťovňa a zástupcovia ambulantných lekárov sa po niekoľkých dňoch intenzívneho rokovania v stredu ráno napokon dohodli.

"Všetci lekári na základe dohody sú od tejto chvíle zmluvnými lekármi, teda tí, ktorí boli zmluvnými lekármi do 30. júna, sú od tejto chvíle zmluvnými lekármi a vracajú sa do pôvodného režimu. Pacient prestáva platiť za lieky a všetky vyšetrenia sa robia v obvyklom režime. Zmluvy budú administratívne doriešené v najbližších dňoch," povedal prezident Slovenskej lekárskej komory Marian

Lekári prijali kompromis VšZP, ktorá ponúkala navýšenie platieb o 8 %, zároveň sa vzájomne dohodli aj na navýšení bodu za preventívne prehliadky ako u detských lekárov, tak i všeobecných lekárov pre dospelých. Navýšenie bude z 0,028 na 0,031 bodu. "Nie sú to veľké čísla, ale pre nás to znamená, že sa ocenila prevencia ako taká. Jedna preventívna prehliadka je teraz okolo 10 - 15 eur, čiže navýšenie bude možno 1 euro," povedala Kvetoslava Prcúchová, prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast.

Generálny riaditeľ Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor prostredníctvom médií upozornil lekárov, že od stredy lekári nepotrebujú vystavovať žiadosť o úhradu neodkladnej zdravotnej starostlivosti a nepotrebujú písať na recept "nezmluvný poskytovateľ".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu