Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Financovanie väčšiny projektov z eurofondov sa obnoví

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Európska komisia onedlho obnoví platby na väčšinu projektov v Operačnom programe Doprava, ktoré boli doposiaľ pozastavené pre rôzne nezrovnalosti. Výnimkou sú zatiaľ nemenované menšie železničné projekty, kde ešte trvá preverovanie.

Eurokomisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn o tom dnes informoval po stretnutí s ministrom dopravy Jánom Počiatkom. "Môžem s radosťou potvrdiť, že v najbližšej dobe sa ukončí prerušenie platieb väčšiny projektov Operačného programu Doprava, s výnimkou niektorých menších projektov na železnici. Presné detaily tých troch železničných projektov nepoviem," povedal Hahn na brífingu na ministerstve dopravy. Pri týchto železničných projektoch podľa neho ešte pokračuje vyšetrovanie, a preto ich vylúčili z celého balíka, u všetkých ostatných ukončili pozastavenie platieb.

Ministerstvo dopravy zatiaľ nemá oficiálny list z Európskej komisie o obnovení financovania pozastavených projektov. Počiatek sa to dozvedel priamo na rokovaní s Hahnom. "Je to veľký prelom v tom, že Operačný program Doprava je vlastne v drvivej väčšine odblokovaný a môžeme čerpať tak, ako sa budú projekty realizovať," vyhlásil Počiatek. Pripomenul, že hrozba zastavenia financovania dopravných projektov sa objavila v polovici minulého roka. Nevedel spresniť, financovanie ktorých projektov sa obnoví a ktoré železničné projekty sú pozastavené.

Počiatek a Hahn rokovali aj o príprave nového programového obdobia Európskej únie 2014 až 2020 a takisto o Dunajskej stratégii, ktorá sa týka najmä podmienok splavnosti rieky a údržby vodnej cesty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu