Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vláda súhlasí s oslobodením malých výrobcov elektriny od dane

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Malí výrobcovia elektrickej energie, ktorí ju vyrábajú prostredníctvom obnoviteľných zdrojov energií, by mali byť oslobodení od spotrebnej dane z elektriny.

Dosiahnuť to chce poslanec Národnej rady SR za stranu Smer-SD Ľubomír Vážny, ktorý do parlamentu predložil novelu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a plynu. Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní tento poslanecký návrh podporil.

Návrh zákona má za cieľ zjednodušiť administratívnu náročnosť pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorí vyrábajú a dodávajú elektrinu vyrobenú z obnoviteľného zdroja výrobným zariadením s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kilowattov. Po novom by sa na malých výrobcov elektriny nemali vzťahovať ustanovenia zákona o spotrebnej dani týkajúce sa registrácie ako platiteľa dane, podávanie daňových priznaní alebo vedenie evidencie. Oslobodení od spotrebnej dane by mali byť od júla tohto roka najmä výrobcovia, ktorí vyrobenú elektrinu prednostne dodávajú do vlastnej elektrickej inštalácie za účelom vlastnej spotreby.

Podľa v súčasnosti platného zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a plynu je výrobca elektriny z obnoviteľných zdrojov energie platiteľom dane z elektriny bez ohľadu na to, či ide o dodávku do distribučnej siete alebo o pokrytie vlastnej spotreby s miernym prebytkom, ktorý je dodávaný do distribučnej siete. Štát tak v súčasnosti nerozlišuje medzi malým výrobcom elektriny a veľkým výrobcom elektriny. “Z inštalovaných výkonov, napríklad fotovoltaických zariadení umiestňovaných na rodinných domoch, ktoré sú obvykle do 10 kilowattov, nie je možné dosiahnuť taký objem vyrobenej energie, aby vznikla daňová povinnosť pre výrobcu elektriny,“ zdôvodnil svoje kroky poslanec Vážny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu