Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Martinková: Boj proti poisťovniam je mrhanie nielen časom

Jana Martinková
Jana Martinková (Zdroj: Peter Frolo)

Problematika zákazu zisku zdravotných poisťovní opäť rezonuje. Hoci tento bod nemá nová vláda jednoznačne zakotvený v programovom vyhlásení, šéfka rezortu Zuzana Zvolenská bola poverená prípravou legislatívy, ktorá by súkromným poisťovniam zisk zakázala. Aktuálne vláda hovorí len o zmene prerozdeľovania poistného, no ministerka zákaz zisku nevylučuje. Dá sa vyriešiť tento problém aj iným spôsobom?

Zrušenie vyplácania zisku súkromným zdravotným poisťovniam prišiel v roku 2007 a štát to stálo trojicu arbitrážnych sporov. Na súd sa obrátili akcionári poisťovní Apollo, Dôvera a Union. Na tri medzinárodné arbitráže už štát vynaložil 16 mil. eur, pričom zatiaľ len jedna dopadla v prospech Slovenska, dve ďalšie pokračujú a tri žaloby sú na našich súdoch.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v utorok v rozhovore pre Hospodárske noviny možnosť, že by štát predsa len zakázal poisťovniam zisk, nepoprela. Ako konštatovala, jej stanovisko sa nemení, zisk do verejného zdravotného poistenia nepatrí. „Zdravotné poistenie jednoznačne spadá do kategórie verejných financií. Našou prioritou je dôsledná analýza tokov verejných financií v rezorte,“ tvrdí Zvolenská.

Podľa vyjadrenia advokátky Jany Martinkovej z advokátskej kancelárie Advocatus Martinková, ktorá sa venuje problematike zisku zdravotných poisťovní, pre HN, sa akcionári súkromných poisťovní už nespoliehajú len na zisk zo zdravotného poistenia. „Aj rozširovaním svojho portfólia o nemocnice, laboratóriá, lekárne a podobne, si vždy cestu k profitu nájdu. Boj proti poisťovniam považujem za mrhanie nielen časom. Legislatívnym zámerom by nemalo byť obmedzenie zisku, či dokonca jeho zákaz, ako roky počúvame, ale konečne reálne naplnenie ústavných práv pacienta na bezplatnú zdravotnú starostlivosť na základe zdravotného poistenia,“ tvrdí Martinková. 

Ako riešenie navrhuje, aby sa pri legislatívnych zmenách začalo nie od zákona o zdravotných poisťovniach, ako doteraz, ale od zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. „Keby sa dôkladnejšie skĺbil zákon o rozpočtových pravidlách a zákon o zdravotnom poistení so zákonom o zdravotných poisťovniach a odstránili výkladové rozpory aj ohľadne právneho postavenia poisťovní, možno by už potom nebolo treba zisk „obmedzovať“,“ dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu