Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Parlament schválil euroval: Proti bola jedine SaS

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament odsúhlasil zmenu Lisabonskej zmluvy, ktorá umožní zriadenie Európskeho mechanizmu pre stabilitu, teda trvalého eurovalu.

Samotná zmluva o novom eurovale by mala byť predložená do niekoľkých týždňov. Návrh schválilo 130 poslancov naprieč spektrom, výnimkou boli len 11 poslanci za SaS, ktorí boli svorne proti.

Trvalý euroval má pomáhať štátom, ktoré nebudú schopné financovať svoj dlh na finančných trhoch a na rozdiel od dočasného eurovalu budú do neho členské štáty vkladať aj hotovosť. Návrh tejto zmeny Lisabonskej zmluvy kabinet Ivety Radičovej schválil ešte v auguste minulého roka, na program rokovania parlamentu sa však dostal až teraz. Návrh je potrebné ratifikovať počas roka 2012, keďže účinnosť prijatých zmien zmluve o únii je plánovaná od 1. januára budúceho roku.

Národná rada SR k tomuto návrhu neprijala uznesenie navrhované skupinou opozičných poslancov, ktoré zaväzuje vládu predložiť na schválenie v Národnej rade SR akúkoľvek požadovanú finančnú pomoc z mechanizmov pre stabilitu eurozóny. "Vzhľadom na vývoj situácie v eurozóne je dôležité prerokovávať akúkoľvek finančnú pomoc v pléne Národnej rady SR," píše sa v odôvodnení návrhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu