Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pracujúci bývalí policajti a vojaci môžu stratiť desiatky eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATSLAVA - Desiatky eur mesačne môžu stratiť bývalí policajti a vojaci, ktorí odišli do dôchodku a zároveň pracujú. Ako informuje dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN), vláda SR plánuje meniť výsluhové dôchodky. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pripustil, že ich zdaní.

"Ak chce niekto pracovať a poberá už výsluhový dôchodok, musí pochopiť, že je aktívny a výsluhový dôchodok je súčasťou jeho príjmu. Bude teda musieť platiť dane zo všetkého, čo zarobí," povedal Kaliňák. Zmeny by mali platiť od budúceho roka.

Šéf policajných odborov Miroslav Litva však má iné riešenie. Pracujúcim by sa podľa jeho slov mal dôchodok znižovať tak, aby súčet ich platu a dôchodku nebol vyšší, ako príjem počas aktívnej služby. "Ak by to bolo viac, úmerne by sa krátil výsluhový dôchodok," vysvetlil Litva. Podľa Kaliňáka je v hre aj zrušenie súbehu výsluhových dôchodkov a platu od štátu. To by sa už dotklo iba dôchodcov v zamestnaných v štátnej správe. V súkromnej sfére sa minister obáva čiernej práce.

Denník pripomína, že výsluhový dôchodok dnes na Slovensku berie celkovo 33.000 vojakov a policajtov. Priemerná výška dôchodku u policajtov je 619 eur, bývalí vojaci majú až do 2300 eur. Nárok na dôchodok vzniká po 15 rokoch v službe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu