Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šéf ÚVO by mal vzísť z nového konkurzu, navrhuje TIS

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) opakovane navrhuje hľadať nových šéfov verejných kontrolných orgánov prostredníctvom konkurzov a nie politických nominácií.

Zopakovanie otvoreného, verejného konkurzu je podľa organizácie najlepším spôsobom výberu predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý umožní súťažiť podľa kvality a nie podľa vyjednávanej sily nominujúcich. ÚVO je bez predsedu od apríla minulého roka, keď z funkcie odstúpil nominant Smeru-SD Roman Šipoš.

"Na rozdiel od premiéra SR Roberta Fica sme presvedčení, že vrcholní štátni úradníci, ako sú šéfovia Úradu pre verejné obstarávania a Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky, majú vzísť z verejných výberových konaní, nie rokovaní bližšie neurčených zamestnávateľských zväzov alebo zákulisných dohôd politických strán," informovala v utorok Transparency International v stanovisku pre agentúru SITA.

V prípade ÚVO, ktorý dozerá nad tendrami v hodnote takmer pätiny verejných financií, považuje Transparency International za dôležité, aby mu šéfovala vysoko kvalifikovaná osoba vybratá procesom vzbudzujúcim dôveru v nezávislosť, profesionalitu a integritu jeho činnosti. Za takýto proces považuje otvorenú súťaž kandidátov, kde by pred odbornou komisiou s prístupom verejnosti a médií uchádzači predstavili svoje vízie rozvíjania úradu a čelili otázkam o svojej odbornej a morálnej kvalifikácii.

"Nominácie z prostredia zamestnávateľov alebo opozície dôveru v nezávislosť a profesionalitu vzbudzovať nemusia, práve naopak. Hlavným cieľom zamestnávateľov je produkovať zisk, čo obzvlášť v slovenskom kontexte nie je totožné s efektivitou a transparentnosťou vynaloženia verejných prostriedkov," tvrdí Transparency International. Podobne nominácia opozície by podľa organizácie znamenala prehĺbenie zvyku vytvárania straníckych úradov, ktoré na Slovensku nepriniesli kvalitu ani menej korupcie.

"Stranícke obsadenie úradu premení akékoľvek prípadné vyvodzovanie zodpovednosti za výsledky na politikárčenie. Navyše, ÚVO má v náplni práce aj kontrolu samospráv, kde sú bohato zastúpené koaličné aj opozičné strany, čo podkopáva argument údajnej sily vzájomnej politickej kontroly," dodala Transparency International.

Premiér Robert Fico opäť dáva šancu opozícii navrhnúť kandidáta na predsedu ÚVO. Kandidát musí byť podľa neho nezávislý a z prostredia zamestnávateľov. Ak sa opozícia nedohodne, Fico vyberie predsedu úradu z výberového konania bývalej vlády. Fico nechce stoličku šéfa ÚVO obsadzovať kandidátom Smeru. Tvrdí však, že nemá dôvod meniť podmienky, ktoré nastavila bývala vláda, keď túto nomináciu pred rokom opozícii vzala. Kandidáta prijme len pod podmienkou, že opozícia sa dohodne so zamestnávateľmi.

Vláda Ivety Radičovej vlani v konkurze vybrala z 26 uchádzačov troch kandidátov na predsedu ÚVO. Pre pád kabinetu v októbri pri hlasovaní o dôvere však ďalší výber kandidáta na šéfa ÚVO zastavila a rozhodnutie prenechala novej vláde po marcových parlamentných voľbách. Predsedu úradu schvaľuje parlament na návrh vlády. Bývalý predseda ÚVO Roman Šipoš, ktorý zastával tento post od 7. júla 2010, sa rozhodol odstúpiť z funkcie k 11. aprílu minulého roka.

Spravil tak po tom, čo vtedajšia premiérka kritizovala činnosť úradu za rušenie mnohých tendrov, čo predlžovalo proces verejného obstarávania. Šipoš vyhlásil, že od vymenovania do tejto funkcie vždy konal štandardným postupom pri ochrane verejného záujmu. Vyslovil presvedčenie, že vedome nepochybil. Za daných okolností podľa neho nemohol konať inak, keď chcel naďalej zostať pri svojich ľudských hodnotách a zásadách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu