Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko dalo nakoniec viac, pomohlo Írsku 319 miliónmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko sa na finančnej pomoci Írsku podieľa nielen prostredníctvom eurovalu, ale nepriamo aj cez rozpočet EÚ v rámci Európskeho mechanizmu finančnej stability (EFSM). Celková pomoc tak z našej strany predstavuje takmer 319 miliónov eur, napísal denník Pravda.

Noviny pripomínajú, že šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) vlani na jeseň síce spomínal rôzne formy pomoci Írsku, vyčíslil však len podiel na prostriedkoch z eurovalu vo výške 180 miliónov eur.

Z rozpočtu EÚ však nepriamo prispievame ďalšími 135 miliónmi eur.

"Prostredníctvom tohto mechanizmu bola Írsku poskytnutá pomoc vo výške 22,5 miliardy eur. Nepriamy podiel Slovenska je 0,6 %," potvrdil Hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Z celkovej pomoci pre Írsko v sume 85 miliárd eur predstavovala pomoc z eurovalu 17,7 miliardy eur. Slovenský podiel na tejto časti je 1,04 %, teda takmer 184 miliónov eur.

Okrem toho si Íri požičali aj z MMF, priamo od niektorých štátov a časť peňazí získali aj z vlastných aktív. Ak by Íri pomoc z EFSM nesplácali, Slovensko by na to mohlo doplatiť, pripomína Pravda.

"Predpokladáme, že v takom prípade by Európska komisia formou pozmeňujúceho rozpočtu navýšila celkový objem rozpočtu EÚ o nesplnené záväzky členského štátu čerpajúceho pomoc z EFSM," avizoval Jaroš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu