Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Soc. poisťovňa podala prvý návrh na exekúciu nemocnice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa začala voči nemocniciam, ktoré jej dlhujú poistné, podávať návrhy na ich exekúciu. Ako uviedol na tlačovej besede generálny riaditeľ SP Ľuboš Lopatka, prvým príkladom je nemocnica v Považskej Bystrici, voči ktorej poisťovňa podala na súd návrh na exekúciu pred pár dňami.

"K 18. februáru bude navrhnuté riešenie zo strany vyššieho územného celku,“ povedal šéf SP. Práve pri nemocniciach, ktorých zriaďovateľom je Trenčiansky vyšší územný celok, zaznamenáva poisťovňa nepriaznivú platobnú disciplínu. Nemocnice v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach podľa Lopatku poisťovni na poistnom dlhujú spolu 7,2 mil. eur.

Pri štátnych nemocniciach je podľa Lopatku s ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom dohoda na riešení ich dlhov formou dialógu. "Potrebujeme vidieť náznak zlepšenia, očakávame splátkové kalendáre a dodržiavanie toho, čo sa sľúbilo,“ zdôraznil Lopatka. Voči ostatným nemocniciam, ktorých zriaďovateľom sú vyššie územné celky, sa bude poisťovňa snažiť postupovať "veľmi jednoznačne“.

Lopatka zdôraznil, že priemerná splatnosť pohľadávok SP je pri nemocniciach 550 dní. Celkový objem pohľadávok Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam dosiahol ku koncu minulého roka 41,75 mil. eur. Pohľadávky voči nemocniciam v pôsobnosti rezortu zdravotníctva sa vyšplhali ku koncu decembra minulého roka na 28,14 mil. eur. Voči transformovaným nemocniciam zaznamenala poisťovňa ku koncu vlaňajška pohľadávky 13,6 mil. eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu