Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér Peter Pellegrini zdôraznil v Prahe širší regionálny charakter revolúcie

Výročie Nežnej revolúcie Zobraziť galériu (4)
Výročie Nežnej revolúcie (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzdvihol v nedeľu vzájomnú prepojenosť revolučných hnutí, ktoré viedli k pádu komunistických režimov v strednej Európe. Urobil tak v rámci programu k 30. výročiu Nežnej revolúcie, ktorý sa konal v Národnom múzeu v Prahe.

Predseda vlády vo svojom prejave zdôraznil, že zmena režimu vo vtedajšom Československu bola "neodmysliteľne spätá s inšpiráciami z Poľska a Maďarska, ako aj z pádu symbolu rozdelenej Európy – Berlínskeho múru". Naopak, dynamika a spôsob revolučných zmien v Československu zase podľa jeho slov "inšpirovali vývoj v bývalej NDR i v susednom Poľsku a Maďarsku".

Výročie Nežnej revolúcie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecko tak podľa Pellegriniho spája "spoločná skúsenosť s prekonávaním komunistických režimov a vytváraním podmienok pre slobodu a demokraciu". Premiér ďalej zdôraznil, že vďaka spôsobu, akým udalosti z novembra 1989 v Československu prebehli, sú Slováci a Česi "inšpiratívnym príkladom nežného prevzatia moci". Pellegrini v tejto súvislosti vyzdvihol úlohu "dvoch kľúčových a svetovo známych osobností" - Václava Havla a Alexandra Dubčeka.

Výročie Nežnej revolúcie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Vo svojom príhovore ďalej pripomenul, že november 1989 umožnil Slovákom a Čechom vrátiť sa po takmer 44 rokoch späť do Európy. Obe krajiny sú dnes podľa neho "motormi hospodárskeho rastu Európskej únie a nikdy neohrozovali jej finančnú stabilitu""Pred 30 rokmi sme strihali ostatné drôty a búrali barikády a dnes vidíme, že sme si ich mentálne opäť postavili. Zmeňme to! Hľadajme širokú podporu pre svoje iniciatívy a myšlienky. To je základný odkaz novembrových dní pre súčasnosť, od ktorého sa odvíja úspešná budúcnosť oboch národov," zdôraznil premiér na záver svojho príhovoru.

Výročie Nežnej revolúcie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok)

Okrem Pellegriniho sa na podujatí zúčastnili aj premiéri ostatných krajín V4 a taktiež predseda Nemeckého spolkového snemu Wolfgang Schäuble. Súčasťou následného programu bola prehliadka výstavy Nežnej revolúcie. Premiéri a predseda Spolkového snemu si pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Prológom k revolúcii boli študentské demonštrácie, ktoré sa konali 16. novembra v Bratislave a 17. novembra v Prahe. Od roku 2001 sa 17. november na Slovensku pripomína ako štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu.

Viac o téme: Komunistický režimPrahaPeter PellegriniNežná revolúciaDeň boja za slobodu a demokraciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu