Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaputová a Zeman si pripomenuli Nežnú revolúciu: VIDEO Českej hlave štátu sa splnil sen

Prezidentka Zuzana Čaputová a Miloš Zeman Zobraziť galériu (7)
Prezidentka Zuzana Čaputová a Miloš Zeman (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová si dnes pripomenula okrúhle výročie Nežnej revolúcie spolu s českou hlavou štátu Milošom Zemanom. Atmosféru Novembra '89 priblížia verejnosti aj diskusie, výstavy či pietne spomienky po celom Slovensku. Po pietnom akte pred Univerzitou Komenského spoločne otvorili Český dom.

Slovenská a česká hlava štátu položili vence k pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského v Bratislave. Pripomenuli si tak výročie bratislavského študentského pochodu. Obe hlavy štátu pri tejto príležitosti slávnostne otvorili Český dom. Priniesť má možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva ČR na Slovensku. Zeman to považuje za splnený sen.

Miloš Zeman a Zuzana Čaputová si v Bratislave pripomenuli sprievod študentov z novembra 1989

Spomienka na sprievod študentov

Obe hlavy štátu si spoločne v Bratislave pripomenuli sprievod študentov z novembra 1989. Český prezident položil veniec k pamätnej doske na budove Univerzity Komenského. 

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„17. november a všetky zmeny, ktoré nasledovali, boli spoločným víťazstvom občanov vtedajšieho Československa. Bola to ukážka toho, ako solidarita a spolupráca môže viesť k veľkej a úžasnej zmene,“ skonštatovala Čaputová. Počas spomenutej akcie asi dve stovky študentov požadovali reformu školstva, zlepšenie svojich sociálnych podmienok a demokraciu.

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

Skandovali heslá ako „Chceme slobodu“, „Chceme demokraciu“ či „Chceme demokratické školstvo“. Vydali sa k ministerstvu školstva, kde svoje požiadavky predniesli aj členovi Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Gejzovi Šlapkovi. Proti účastníkom neočakávaného sprievodu bezpečnostné zložky nezasiahli.

Čaputová a Zeman otvorili Český dom, českej hlave štátu sa splnil sen

Zemanov splnený sen

Čaputová a Zeman v sobotu slávnostne prestrihnutím pásky otvorili Český dom v Bratislave. Český dom má priniesť možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva ČR na Slovensku. Otvorenie Českého domu v Bratislave bolo podľa Zemanových slov jeho snom, poďakoval veľvyslancovi ČR na Slovensku Tomášovi Tuhému, ako aj českej ministerke pre miestny rozvoj Kláre Dostálovej a ministrovi priemyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi.

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Človek si má občas splniť nejaký sen. Jedným z mojich snov bolo otvorenie Českého domu v Bratislave. Trvalo to päť rokov. Neustále výhovorky, že to nejde, ale nakoniec sme našli spriatelené duše, ktoré nám v tom pomohli,“ povedal Zeman, ktorý vznik Českého domu v slovenskej metropole dlhodobo presadzoval. „Prajem Českému domu, aby sa stal miestom stretávania sa a miestom priateľstva,“ povedal Zeman pri otvorení novinárom.

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Galéria: Čaputová a Zeman otvorili Český dom

Čaputová pripomenula, že aj po rozdelení Československa zostali tieto dve krajiny najbližšími partnermi a priateľmi. Verí, že Český dom tejto blízkosti iba prispeje. „Verím, že Bratislava, ale aj celá krajina získala otvorením Českého domu v Bratislave dôležité miesto stretávania sa, miesto, ktoré prospeje spoločnému vzájomnému obchodu, ale aj kultúrnej výmene,“ povedala slovenská prezidentka novinárom.Český dom v Bratislave má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku.

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka neskôr zapáli sviečku pred budovou Starej tržnice, na novozriadenom Námestí Nežnej revolúcie. Na Stredoeurópskom fóre bude tiež diskutovať s bratom bývalého českého a československého prezidenta Václava Havla Ivanom. Večer vystúpi s príhovorom na galakoncerte Ďakujeme, že môžeme v historickej budove Slovenského národného divadla.

Čaputová a Zeman si
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VýročieMiloš ZemanNežná revolúciaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu