Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Film Obyčajná tvár zmení váš svet

PR článok Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Forum film)

Film Obyčajná tvár nakrútený podľa bestselleru spisovateľky R. J. Palaciovej rozpráva inšpirujúci a dojímavý príbeh chlapca, ktorý kvôli svojej chorobe doteraz nechodil do normálnej školy. Keď však nastúpi do piateho ročníka, otvorí sa pred ním nový svet a on sa stane tým najmenej pravdepodobným hrdinom celej školy. Snaha nájsť si k Auggiemu cestu spojí jeho rodinu, nových spolužiakov i celú širokú komunitu, a opäť sa potvrdí, že nemôžete zapadnúť, ak ste sa narodili, aby ste vynikali.

August (Auggie) Pullman je úplne normálny 10-ročný chalan, ktorý miluje Hviezdne vojny. Keď však prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má zdeformovanú tvár, potravu jedáva cez slamku alebo nadrobno pokrájanú, a nie je na to pekný pohľad. Málokto uhádne, kedy sa usmieva a kedy mračí.

Prvých desať rokov života nemal Auggie ľahkých, no až teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Niekedy bude ťažké rozoznať, kto je skutočný priateľ.

Auggie si vždy želal len jediné – aby bol obyčajným dieťaťom. Hoci nachádza istú útechu v tom, že nosí svoju vesmírnu helmu, odrazu sa musí postaviť tvárou v tvár vesmíru plnému zvedavých deciek, ktoré nevedia od neho odtrhnúť oči. Po roku plnom vtipných, ťažkých i krásnych situácií sa Auggie i všetci okolo neho zmenia, najmä vďaka tým hodnotám, ktoré sa počítajú najviac – priateľstvo, odvaha a každodenné rozhodnutia byť láskavými ku každému, koho stretneme.

Autorka knihy sa dnes angažuje v celosvetovom boji proti šikane, ktorá sa dnes rozmáha aj vďaka sociálnym sieťam. Hovorí, že deťom treba neustále pripomínať, že to, ako sa správajú k druhým ľuďom, ich bude ovplyvňovať celý život. R. J. Palaciová verí,  že kniha aj film budú pre ľudí inšpiráciou, aby boli vždy ochotní podať druhým pomocnú ruku: “Niekedy netreba veľa a dosiahnete obrovský efekt.  Aj malé gesto, úsmev či vľúdne slovo môže niekomu zachrániť život.“

Juliu Roberts, ktorá vo filme stvárnila Auggieho mamu, príbeh nesmierne zasiahol: “Ak by sme sa držali odkazu tejto knihy a k ľuďom okolo nás boli empatickejší, bolo by nám všetkým lepšie. Mňa osobne tento príbeh motivoval k tomu, aby som v každodenných situáciách, trebárs aj v obyčajných rozhovoroch, bola vľúdnejšia a menej sarkastická.”

Film OBYČAJNÁ TVÁR sa v slovenských kinách premieta od 15. februára a v rovnakom čase sa na pultoch kníhkupectiev objaví aj rovnomenná kniha.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu