Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Febiofest 2017: Tieto filmy si nenechajte ujsť!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: ASFK)

7 dní filmového maratónu, 10 programových sekcií, 122 snímok, 153 premietaní, 5 kín a 9 kinosál. Už 2. marca 2017 štartuje 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý v Bratislave potrvá až do 8. marca. A následne poputuje až do 7. apríla až do 10 slovenských miest - do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvýkrát aj do Popradu.

V programe nebudú chýbať premiéry slovenských filmov, aj tých čerstvo ocenených na Berlinale, oscaroví nominanti aj svetové snímky ocenené na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Rotterdame, osobné stretnutia s domácimi i európskymi osobnosťami kinematografie, medzinárodná súťaž, unikátne premietania archívnych diel, experimentálne, detské filmy i bohatý sprievodný program.

Z bohatého programu vyberáme tie filmy, ktoré by ste si isto nemali nechať ujsť.

Klient r. Asghar Farhadi, 2016, Irán/Franc.

Febiofest 2017: Tieto filmy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ASFK)

V exkluzívnej predpremiére si budú môcť diváci len na MFFK Febiofest pozrieť čerstvý oscarový film! Dráma Klient / Salesman sa stala najlepším cudzojazyčným filmom a slávny iránsky režisér si tak na svoje konto pripísal už druhú zlatú sošku. Dvojica hercov Ranaa a Emad sú nútení prenajať si byt, nevedia však, že pred nimi tam bývala prostitútka s početnou klientelou. Raz večer do bytu zavíta jeden z jej bývalých klientov, a udalosti, ktoré nasledujú, obrátia pokojný život tohto páru úplne naruby. Film získal Cenu za scenár a cenu pre najlepšieho herca na minuloročnom festivale v Cannes.

Diera v hlave r. Robert Kirchhoff., SR/ČR 

Febiofest 2017: Tieto filmy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ASFK)

Aj tento rok bude dramaturgia MFFK Febiofest sústredená na prezentáciu najnovších diel zo slovenskej hranej a dokumentárnej. Sekcia Slovenská filmová krajina predstaví až 9 premiérových filmov. Nebude chýbať dokument Diera v hlave režiséra Roberta Kirchhoffa, ktorý sa neortodoxným spôsobom venuje pamäti tých, ktorí prežili rómsky holokaust. Protagonisti zo Slovenska, Poľska, Nemecka, Srbska až po Francúzsko sa vracajú k tragickej minulosti, o ktorej často neprehovorili ani pred svojimi deťmi. Dnes, keď sa náš svet opäť fašizuje, sú jednými z posledných svedkov holokaustu. 

Longital + Zánik domu Usherovcov, r. Jean Epstein, 1928, Franc. 

Febiofest 2017: Tieto filmy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ASFK)

Hudobná skupina Longital si do svojich rúk zoberie živý doprovod ku klasickému nemému filmu z roku 1928 podľa poviedky Edgara Allana Poea – Zánik domu Usherovcov kultového režiséra Jeana Epsteina. Záhadnú atmosféru filmu dotvorí na špeciálnom premietaní trio v obsadení Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka. Hudobný zážitok skomponovali špeciálne pre túto jedinú príležitosť, na ktorú sa diváci môžu tešiť už 5. marca o 20:30 Kaviarni Berlinka v Slovenskej národnej galérii. 

Zjazvené srdcia r. Radu Jude, Rum./Nem.

Febiofest 2017: Tieto filmy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ASFK)

Pred dvoma rokmi získal Strieborného medveďa z Berlinale za film Aferim! a jeho snímka krátko na to uzatvárala Febiofest. Teraz zavíta medzinárodne uznávaný rumunský režisér Radu Jude osobne na Febiofest 2017 a v exkluzívnej slovenskej premiére uvedie svoj nový film Zjazvené srdcia. Dvadsiatnika Emanuela, pacienta s tuberkulózou kostí, prijmú v lete 1937 do sanatória na brehu Čierneho mora. Postupom času si muž zvykne na clivosť svojho nového života a zisťuje, že aj v sanatóriu sa dá žiť naplno. Kým v sanatóriu má dokonca aj románik, vonkajší svet mu nemá veľmi čo ponúknuť, keďže z Rumunska sa postupne stáva extrémne pravicová spoločnosť. Film získal Zvláštnu cenu poroty a Cenu Dona Quijota na MFF Locarno 2016.

Koudelka fotografuje Svatou zemi r. Gilad Baram, ČR/Nem.

Febiofest 2017: Tieto filmy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ASFK)

Legendárny český fotograf, ktorý patrí k najvýznamnejším umelcom svojej profesie 20. storočia, sa preslávil snímkami okupácie Československa v auguste 1968. A 40 rokov od vzniku ikonických snímok invázie sovietskych vojsk do Prahy, prichádza svetovo uznávaný fotograf do Svätej zeme. Po druhý raz v živote fotografuje ozbrojený konflikt, tentoraz v Izraeli a Palestíne. Počas dlhých piatich rokov ho natáčal jeho izraelský asistent Gilad Baram, ktorý príde film na MFFK Febiofet osobne uviesť. 

Kompletný program MFFK Febiofest 2017 nájdete na webovej stránke febiofest.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu