Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mali plán, ako zastaviť Hitlerovho muža. Príbeh dvoch vojakov, ktorí chceli ukončiť nacistické zlo

Anthropoid Zobraziť galériu (5)
Anthropoid (Zdroj: PR)

Už od štvrtka 13. Októbra je v našich kinách nový film Anthropoid, ktorý vychádza z výnimočného skutočného príbehu vojenskej operácie počas druhej svetovej vojny, ktorej cieľom bol atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha.

Heydrich bol po Hitlerovi a Himmlerovi tretím najvýznamnejším mužom Tretej ríše, hlavným strojcom Konečného riešenia a vodcom nacistických okupačných síl v Československu. Vražedná a brutálna vláda tohto muža, prezývaného „pražský mäsiar", prinútila spojenecké sily v Londýne k naplánovaniu prísne tajnej misie s kódovým označením Operácia Anthropoid, ktorá sa mala navždy zapísať do histórie.

Film sleduje osudy dvoch vojakov českého zahraničného odboja, Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jána Kubiša (Jamie Dornan), ktorí uskutočnia v decembri 1941 výsadok do svojej okupovanej vlasti. Vybavení iba obmedzeným množstvom informácií a s minimálnou výstrojou musia v nacistami okupovanom a uzavretom meste prísť na spôsob, ako spáchať atentát na Heydricha, muža, ktorého množstvo ľudí vnímalo ako Hitlerovho prirodzeného pokračovateľa a nástupcu. 

Filmovú adaptáciu Operácie Anthropoid nosil režisér, scenárista a kameraman Sean Ellis v hlave pätnásť rokov, počas ktorých preštudoval mnoho dostupných materiálov. Do filmu chcel dostať predovšetkým pohľad vojakov Gabčíka a Kubiša na celú situáciu, ich pocity spájajúce sa s istými fatálnymi následkami.

Jedna z kľúčových udalostí 2. svetovej vojny sa dá sfilmovať ako vzrušujúca a zároveň temná dráma, precízna rekonštrukcia atentátu, alebo intenzívna štúdia ľudského chovania v hraničných situáciách. Sean Ellis je jedným z mála tvorcov, ktorí sú schopní to všetko skombinovať a zároveň dodať filmu svojský autorský rukopis.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu