Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Už to bude tak: Jakub Prachař je na „padesátky“!

Zobraziť galériu (7)

„Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie“, láka Vojta Kotek na svoju filmovú komédiu Padesátka, ktorá sa odohráva na hrebeňoch, svahoch a v chatách zasnežených Krkonoší. Premiéra filmu je 24. decembra a Padesátka je tak poslednou komédiou tohto roka.

Vojta Kotek sa ako režisér chopil príbehu, ktorého dej sa točí okolo rázovitých ľudí z hôr, jedného bežkarskeho závodu a niekoľkých „padesátek“. Tvorcovia sľubujú situačný aj konverzačný humor, prekvapivé zvraty a tiež povestný Cimrmanov víchor z hôr.

Čo sa stane na horách, zostane na horách, a dole nech si robia, čo chcú. Skutočným korením Krkonoší sú miestni horali, ktorí tu žijú, nech už je sezóna akákoľvek. Lyžiarka s jednou nohou, rolbár, ktorý na Troch kráľov nepije, legendárny lovec žien ozdobený neplodnosťou, barman so záľubou vo veštení. A tiež Pavka, najstarší žijúci člen tradičnej bežkárskej rodiny Bulánovcov. Jeho otec zlomil behom tradičného bežkárskeho preteku – trojkráľovej Padesátky - paličku, a aj tak dobehol jedenásty. A svojho syna nechal Pavka porodiť na Snežke vo vysokej nadmorskej výške, aby sa rýchlejšie okysličoval. Lenže práve syn Jura (Jakub Prachař) mu robí starosti. Namiesto bežkovania naháňa úplne iné päťdesiatky. Je závislý na zvádzaní zrelých žien, ktorým vyháňa mráz z duší.

Na závod, ktorý Jura asi znova nedobehne, prichádza so svojou matkou Jan Hilský (Marek Taclík) a okrem skvelého času má aj jeden osobný cieľ. Za jeho splnením sa vydáva „hore“, do zasneženého sveta horských chát... a spustí tam lavínu nečakaných udalostí.

V rámci príprav na natáčanie filmu museli herci podstúpiť aj bežkársky tréning. Mareka Taclíka napríklad pripravoval samotný majster sveta Martin Koukal. „Celý čas som sa mu díval na chrbát,“ zaspomínal si Taclík „Neodvážil som sa mu povedať, že už nevládzem.“ Pred kamerou Padesátky prebehlo aj jedno veľké stretnutie. V diskotékovej retrospektíve zo 70. rokov sa objaví Vojta Kotek s Jiřím Mádlom, ktorí sa spolu na hory vrátili takmer desať rokov po legendárnych Snowboarďákoch.

Vojta Kotek je doslova a do písmena dieťaťom filmu. Tou najväčšou školou sa mu stala jeho vlastná kariéra a filmový pľac, kde sa pred kamerou aj za kamerou pohybuje bez prestania od svých trinástich rokov. V Padesátce sa nebál ísť cestou čierneho humoru a ľahkej nekorektnosti. Časť scén musel pre istotu točiť dvakrát, v odvážnom aj v miernejšom variante. Navyše si trúfol na film, kde musel skĺbiť horské scenérie, davové scény, vykreslené postavy, vypointované dialogy i návraty do 70. rokov. 

Titulnú pieseň „Padesátka“ priamo pre film zložil Michal Hrůza.

Ďalšiu pieseň „Běž!“ a video klip inšpirované komédiou predstavil aj Jakub Prachař a jeho nová kapela Horali.

PADESÁTKA v kinách od 24. decembra 2015

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu