Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zvykajme si na biele paličky v kinách!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Rastislav Dubovský)

Nová česko-slovenská rozprávka „Sedem zhavranelých bratov“ (réžia Alice Nellis) bude uvádzaná v slovenských kinách od 27.5. 2015 aj vo verzii pre nevidiacich a nepočujúcich.

Vďaka ústretovosti distribučnej spoločnosti Magic Box, nezisková organizácia Trnka n. o. ošetrila tento film audiokomentárom pre nevidiacich a v spolupráci s katedrou translatológie  FF  Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre aj titulkami pre nepočujúcich.

Nakoľko sa jedná o výnimočný umelecký počin, tvorcovia zvolili aj nezvyčajný postup. Audiokomentár je napísaný v rýmoch a načítala ho Magdaléna Vášáryová. Vznikla tu zaujímavá paralela. Nakoľko prvý slovenský film s audiokomentárom „Slepé lásky“ v roku 2008 načítala jej sestra Emília.    

Trnka n.o. je nezisková organizácia so sídlom v Bratislave, venuje sa výskumu a výrobe audiopopisu audiovizuálnych diel pre nevidiacich a slabozrakých už od roku 2006. Doteraz sa im podarilo ošetriť audiokomentárom takmer 80 slovenských filmov. Majú za sebou aj spoluprácu so Slovenským národným divadlom na predstavení „Vejár“. Zároveň sa organizácia snaží kontinuálne kultúrne vzdelávať znevýhodnenú skupinu od ranného detstva, nielen prostredníctvom audiokomentárov, ale aj špeciálnych edukačných programov so zameraním na 3D haptické pomôcky (projekt „Dotkni sa dejín“).

Trnka, n.o. je taktiež členom medzinárodného projektu AMBAVis, v programe  Erasmus+, ktorého snahou je vynájsť ekonomicky prístupné zariadenie pre múzeá a tým sprístupniť kultúrne dedičstvo aj nevidiacim a slabozrakým. V projekte sú zastúpené krajiny EU - Rakúsko, Nemecko a Veľká Británia.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu