Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úspešný štart novej Popolušky

Popoluška Zobraziť galériu (7)
Popoluška (Zdroj: Saturn)

Vizuálne ohromujúca Popoluška režiséra Kennetha Branagha (Harry Potter, Valkýra) nadviazala na úspechy Disneyho filmov a po prvom víkende vo Veľkej Británii prekonala všetky očakávania. Porazila také legendy, ako Čarodej zo zeme Oz, tiež Snehulienka a lovec a vyrovnala sa v návštevnosti fenomenálnej Vládkyni zla. Film bodoval aj na Španielskom filmovom trhu, kde zakotvil po prvom víkende na 1. mieste.

Po mnohé roky sa Walt Disney Studios zaujímali o možnosť opätovného prenesenia príbehu Popolušky strieborné plátno. Verili, že tento nadčasový príbeh priláka na sedadlá kín mnohomiliónové publikum po celom svete. Svoj zámer zakotvili na nostalgii a spomienkach neodmysliteľne patriacim k tejto rozprávke. Zároveň vedeli, že novodobé spracovanie musí sršať humorom, zábavou nabitými scénami a vtipnými postavami, pretože tie sú tým, čo je dnes moderné a lákavé pre náročného diváka.

Ústredným jadrom filmu, ktorým chceli filmári zaujať novodobých návštevníkom multiplexov, a na ktorom chceli príbeh vystavať, bola láskavosť a súcit. V kombinácii so silným príbehom, mimoriadne talentovaným hereckým obsadením, výborným scenárom, zložitejšími a realistickejšími postavami sa im nepochybne podaril zásah do čierneho.

Režisér Kenneth Branagh (Hamlet, Thor) sa nikdy nepohrával s myšlienkou režírovania rozprávky. Akonáhle však dočítal scenár Chrisa Weitza vedel, že tento film rozpovie starý znáamy príbeh tak, ako sme ho doposiaľ nezažili.  „Bol som uchvátený mocou tohto príbehu,“ hovorí Branagh. "Naša Popoluška je vlastne klasická rozprávka, uchopená novým štýlom. Ústredná postava putuje po ceste života. Počas nej sme svedkami momentov, s ktorými sa môžeme  stotožniť."

Weitz hovorí: „Nesnažili sme sa nasilu vymyslieť nový príbeh. Chceli sme sa naň pozrieť z iného uhla. Odhaliť jeho krásy a tajomstvá.“ Producentka Allison Shearmur (Pýcha a predsudok a zombie) hovorí: „Popoluška je jedným z najväčších pokladov všetkých čias. Zodpovednosť za to, priblížiť jej osud súčasnej spoločnosti, bola výzvou pre všetkých zúčastnených. Veríme, že sme jej tým dostatočne vzdali hold."

Disneyho animovaná rozprávka, Popoluška - magický milostný príbeh trpiacej hrdinky, ktorej sny sa stanú skutočnosťou - bola kolosálnym momentom v bohatej filmovej histórii štúdií. S rozpočtom takmer 3 milióny dolárov, bola Popoluška na vtedajšie pomery obrovským finančným rizikom. Celovečerný kreslený film premiéroval 15. februára 1950. Stal sa veľkým hitom na trhu, zarobil viac ako 34 miliónov dolárov a upevnil postavenie štúdia na čele vtedajšieho zábavného priemyslu. O 65 rokov neskôr je Popoluška jedným z najväčších pokladov kinematografie ako takej.

 

Nové filmové spracovanie Popolušky uvedú slovenské kiná 9.4.2015 so slovenským dabingom.

 

​- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu