Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do kín prichádza nový dokument Jara Vojteka, zavedie nás do sveta autistov

Tak ďaleko, tak blízko Zobraziť galériu (7)
Tak ďaleko, tak blízko (Zdroj: itafilm)

Už 2. apríla vstupuje do celoslovenskej kinodistribúcie nové dielo jedného z najúspešnejších slovenských dokumentaristov Jara Vojteka. Vo filme Tak ďaleko, tak blízko nás tvorcovia zavedú do nevšedného sveta autizmu. Dokument je nahliadnutím do života detí a rodín postihnutých touto vývinovou poruchou, pričom búra všeobecne zaužívané názory verejnosti na autizmus. Film do slovenských kín uvádza distribučná spoločnosť ITAFILM práve pri príležitosti svetového dňa povedomia o autizme.

Celovečerný dokument Tak ďaleko, tak blízko je nevšedným pohľadom do prostredia rodín s autistickými deťmi. Vznikal sedem rokov v spolupráci s neziskovou organizáciou Autistické centrum Andreas, ktorá sa venuje komplexnej pomoci ľuďom s autizmom a ich rodinám. Film  stojí na konkrétnych, bezprostredných a často, paradoxne, humorných situáciách, z  ktorých renomovaní slovenskí tvorcovia -režisér Jaro Vojtek, dramaturg Marek Leščák, producentka Barbara Harumová Hessová, kameraman Noro Hudec, strihač Peter Harum, či zvukár Dušan Kozák- dokázali  vytvoriť  veľmi ľudský obraz rodičovskej a rodinnej lásky. Nechávajú diváka nahliadnuť do intímneho sveta ľudí trpiacich autizmom.  Kateřina Nakládalová, koproducentka a zároveň jedna z protagonistiek filmu: „Dnes sa veľmi teším, že po 7 rokoch od nášho prvého stretnutia s režisérom Jarom Vojtekom skutočne prichádza dokumentárny film, ktorý sa snaží divákovi verne priblížiť život s autizmom v slovenských rodinách. Verím, že okrem osvety bude aj platformou pre ďalšiu diskusiu o tomto alarmujúco narastajúcom celospoločenskom probléme.“

Vojtekov celovečerný hraný debut Deti, ktorý vznikal paralelne s dokumentom Tak ďaleko, tak blízko obsahoval jednu kapitolu s autistickým chlapcom. Inšpiráciou bol už nakrútený autentický materiál pre dokumentárny film a skutočná scéna u zubára sa stala predobrazom tej hranej. Vojtek tak oba tieto projekty voľne prepojil svojou dominantnou témou – rodičia a deti - i spôsobom spracovania.  Jaro Vojtek: Téma autizmu si ma našla sama, tak ako mnohé iné témy predtým. Oslovila ma Katka Nakládalová, ktorá vedie Autistické centrum Andreas, aby som natočil dvadsaťminútový film pre edukačné potreby centra. Ako som sa však hlbšie ponáral do témy autizmu, zdalo sa mi nedostatočné, aby rodiny s autistickými deťmi mali takú malú plochu na zobrazenie ich každodenného života.  A tak začala práca na celovečernom filme, ktorá trvala približne sedem rokov. Podobne, ako rodičia týchto detí, som po čase pochopil, že do sveta autizmu nie je možné preniknúť. Jediným východiskom bolo pozorovať ho zvonku, priblížiť sa k nemu prostredníctvom vzťahov detí k okoliu a k najbližším. Snažil som sa natočiť, v čom je život s autistami iný, čím sa odlišuje od našej bežnej existencie.“

Silvia, Milan, Jakub, Andrej. Štyri druhy autizmu, štyri príbehy detí, z ktorých každé trpí iným typom tejto poruchy a pochádza z iného rodinného zázemia. Fungujúci filmový celok divákom v kinách na celom Slovensku prinesie nezvyčajnú možnosť nahliadnuť do  inak neznámeho a uzavretého sveta autistov. Zachytáva ich dospievanie a vyrovnávanie sa s každodennou realitou v rodine a okolitom svete a prináša unikátnu výpoveď. 

Film vznikol v produkcii Barbary Harumovej Hessovej z produkčnej spoločnosti AH production, Autistického centra Andreas, v koproducii s RTVS. Film vznikol s finančnou podporou MKSR a Realizáciu a distribúciu tohto filmu finančne podporil Audiovizuálny fond.

V KINÁCH OD 2. APRÍLA 2015

Teaser: https://vimeo.com/118012567

Viac na: www.takdalekotakblizko.sk

​-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu