Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislava v znamení Febiofestu

Febiofest Zobraziť galériu (3)
Febiofest (Zdroj: PR)

Bratislavu počas nasledujúceho týždňa ovládne filmová horúčka. V hlavnom meste sa už dnes začína 22. ročník Febiofestu, ktorý sa po skončení presunie do deviatich slovenských miest. Jedným z hightlightov festivalu bude návšteva hollywoodskeho herca Isaaca de Bankolé, ktorý osobne odpremiéruje svoj film Mirage.

Diváci a filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť až na 127 filmov medzi ktorými si vyberie každý – filmy ocenené zo svetových festivalov, zdigitalizované filmové klenoty, prehliadku slovenskej tvorby ale aj predpremiéry  svetových noviniek. Pre návštevníkov čakajú aj zaujímavé sprievodné podujatia.

Program festivalu je rozdelený do jedenástich filmových sekcií, od noviniek cez víťazov prestížnych festivalov až po zdigitalizované archívne filmy. „Najradšej by som divákom samozrejme odporučil každý film, predovšetkým predpremiéry nových filmov, ktoré sme vyberali naozaj starostlivo. Ja osobne sa veľmi teším na film Xaviera Dolana Laurence Anyways, pretože je to film, ktorý skúša divácku trpezlivosť a zároveň prináša dosť kontroverznú a znepokojivú správu o súčasnom stave medziľudských vzťahov. Teším sa na filmy Jany Ševčíkovej, ktoré sú neuveriteľne empatické a divákov prenesú na miesta, kam sa ľudia normálne nepozerajú. Lákajú má filmové týždenníky, pretože človek má akosi vsugerované, že v minulosti sa v spravodajskom filme iba klamalo a „budovalo“, ale ono je to všetko trošku komplikovanejšie. A v neposlednom rade sa teším na veľkom plátne na filmy Orsona Wellsa,“ odporúča divákom Přemysl Martinek, umelecký riaditeľ festivalu.

V rámci Febiofestu 2015 sa budú premietať filmy nielen v sekcii Panoráma či Panoráma V4, špeciálny priestor dostane slovenská kinematografia v Slovenskej filmovej krajine, premietnuté budú aj klenoty Poklady filmových archívov, ale aj prehliadky tvorby v rámci Profilov, v ktorých sa tento rok priblíži tvorba Jany Ševčíkovej, Isaacha de Bankolé a Xaviera Dolana. Okrem filmových projekcií sa návštevníci môžu tešiť aj na bohatý sprievodný program, kedy sa okrem diskusií a debát sa môžu aj priučiť ako písať o filme, alebo zúčastniť sa Pivnej vojny.

Kompletný program festivalu je k dispozícii na oficiálnom webe podujatia www.febiofest.sk.

MFF FEBIOFEST www.febiofest.sk

FB fanpage FEBIOFEST SK www.facebook.com/febiofest.sk

BRATISLAVA 20.-26.3 (Kino Lumière, kino Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4-priestor súčasnej kultúry, FK 35mm_VŠMU) | TRENČÍN 27.-30.3. | LEVICE 8.-11.4. | KOŠICE 9.-11.4. | PREŠOV 12.-14.4. | MARTIN 8.-12.4. | KEŽMAROK 11.-13.4. | TRNAVA 13.-16.4. | PRIEVIDZA 13.-16.4. | BANSKÁ BYSTRICA 13.-16.4.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu