Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nový film Tima Burtona prichádza do kín

BIG EYES Zobraziť galériu (13)
BIG EYES (Zdroj: Forum film)

Tim Burton, režisér s nezameniteľným rukopisom, prináša divákom skutočný a šokujúci príbeh jedného z najkolosálnejších umeleckých podvodov v histórii.

Na prelome 50-tych a 60-tych rokov spôsobil maliar Walter Keane absolútnu revolúciu vo výtvarnom umení. Jeho záhadné obrazy detí s obrovskými očami viseli takmer v každej americkej domácnosti napriek tomu, že kritici ho nenávideli a galérie odmietali jeho práce vystavovať. Užíval si svoju popularitu plnými dúškami, až kým sa neprevalila šokujúca pravda – všetky tie obrazy namaľovala jeho manželka Margaret.

Film BIG EYES sa sústredí na Margaretinu umeleckú kariéru i búrlivý vzťah s manželom, ktorý si prisvojoval všetky uznania za jej maľby. Do hlavných rolí obsadil Tim Burton Christophera Waltza a Amy Adams, ktorá už sa svoju úlohu získala ocenenie Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka. Scenáristi hovoria o tom,  čím si ich tento príbeh získal: "Je to podstatná časť histórie, ktorú nikto nepozná. Keby to nebola pravda, sami by som tomu nikdy neverili. Margaret bola silnou postavou, ktorá stelesňovala počiatky ženského hnutia. Príbeh začína v roku 1950, kedy bola napriek svojmu úžasnému talentu len obyčajnou ženou v domácnosti, ktorá poskytovala všetky potrebné zázemie manželovi. Postupne však precitla a naučila sa ako byť sama sebou a presadiť sa.“

Skutočná Margaret Keanová má dnes 86 rokov a žije v blízkosti San Francisca. Jej príbeh už chceli sfilmovať viacerí tvorcovia, ale až Tim Burton a jeho spolupracovníci si získali jej dôveru. "Všetci boli veľmi nadšení a hlavne mali o všetkom vo filme úplne rovnakú predstavu ako ja, takže som sa výsledku nebála. V mojom príbehu objavili jeho humorné, ale i tragické stránky. Je to pre mňa obrovská česť mať svoj vlastný film. Je to ako sen, neskutočné, " povedala maliarka o filme.

Film Big Eyes bude mať v slovenských kinách premiéru 19. februára.

 

- reklamná správa -

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu