Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lietajú tam, kam sa nik iný neodváži

Zobraziť galériu (14)

Už tento týždeň prilietajú do slovenských kín Lietadlá. O veselé dobrodružstvo sa v novom snímku postará posádka elitného hasičského zboru pri záchrane národného parku, ktorý ohrozuje zúrivý lesný požiar.

Svetoznámy pretekár a bývalé práškovacie lietadlo Dusty si užíva slávu, pohodu medzi priateľmi a pripravuje sa na ďalšie preteky. Jedného dňa však príde rana – v dôsledku vážneho poškodenia motora už možno nikdy nebude môcť letieť na plný výkon a nebude nikdy pretekať. Pokúša sa vyrovnať so situáciou a hľadá novú motiváciu. Preto sa rozhodne prijať ponuku práce hasiaceho lietadla. V národnom parku bude zodpovedný za krotenie lesných požiarov. Dusty spojí svoje sily s veteránom požiarnej a záchrannej služby – vrtuľníkom Blade Rangerom a jeho kolegami – partiou svojráznych terénnych vozidiel a lietadiel. Spoločne tak vytvoria neohrozený tím bojujúci s veľkými požiarmi, pri ktorých Dusty zistí, čo znamená byť skutočným hrdinom.

V oblakoch

Keďže príbeh Lietadlá 2 je pokračovaním, filmári už mali skúsenosti s animáciou letu. V novom filme sa však lietadlá nepohybujú len zľava doprava. Musia kľučkovať, robiť nečakané otočky, premety, stúpania či klesania. Ich let je oveľa viac komplikovaný ako bol v prvom snímku.

Filmári sa kvôli autenticite prevedenia letových zákonitostí stretli so skutočnými požiarnikmi, ktorí im ozrejmili to, ako sa lieta v tak extrémnych podmienkach. McKinley hovorí: „Pri hasení požiarov existuje veľmi špecifický vzor lietania. Bolo nevyhnutné presne pochopiť, ktoré lietadlo má dovolené letieť v akej letovej hladine, odkiaľ –kam, aby nedošlo ku kolízii v sťažených podmienkach. Toto lietanie sa v podstate dá prirovnať k akémusi tancu v oblakoch. Každý má presne určené miesto, každý presne vie, aký krok musí urobiť. Takéto lietanie je v prvom rade o tímovej práci. Všetci musia spolupracovať, nikto nesmie pochybiť, inak ohrozí všetkých ostatných“

Hoci sa jedná o animovaný príbeh, ktorý logicky dáva priestor k preháňaniu, produkcia si dala záležať na tom, aby boli dodržané všetky základy fyziky. Animátor Dustin Mackay na záver dodáva: „Ak porušíte pravidlá, diváci si to hneď všimnú. Preto všetky naše lietadlá štartujú, pristávajú aj lietajú v rámci reálnych možností. To je to, na čo si potrpíme.“

 

 

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu