Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Johnny Depp si nedá pokoj: Pustil sa do božského experimentu!

Transcendencia Zobraziť galériu (32)
Transcendencia (Zdroj: Bonton)

Umelá inteligencia, singularita, transcendencia... Nič z toho už nie je pre hollywoodsku hviezdu tajomstvom. Johnny Depp má totiž veľký celoživotný sen: vytvoriť stroj obdarený umelou inteligenciou a schopnosťou vnímať emócie, ktorý by dokázal sústrediť kolektívne poznanie a vedomie ľudstva.

Vo svojom výskume ide až za hranice možného, no jeho kontroverzné experimenty mu prinášajú slávu aj nepriateľov. Extrémisti z radov odporcov umelej inteligencie sa ho pokúsili zastaviť a spáchali na neho atentát vo chvíli, keď jeho dielo takmer dospelo k zavŕšeniu. Sami tým však „božský experiment“ urýchlili a hlavným hrdinom v projekte transcendencie sa stal samotný Depp. Jeho pôvodná túžba obsiahnuť vedenie celého sveta sa však rýchlo zmenila na iný cieľ: získať nad celým svetom kontrolu. Je úplne jasné a zároveň desivé, že na jeho ceste k zničeniu ľudstva, jako poznáme, ho nikto nezastaví!

... našťastie iba v provokatívnom sci-fi thrilleri Transcendencia od tvorcov kultových hitov Počiatok a Temný rytier. Film produkoval Christopher Nolan a natočil ho jeho dvorný kameraman Wally Pfister.

Východisko a téma úplne nového sci-fi thrilleru Transcendencia sú skutočne originálne Niet sa čo diviť: jeho tvorcovia popri Počiatku a Temnom rytierovi stáli aj za vznikom podmanivého sveta Dokonalého triku, Mementa či Insomnie. V  spoločných filmoch vždy ponúkli jedinečný a originálny príbeh a jeho spracovanie. Ich snímky sa navyše môžu pochváliť vzácnou kombináciou skvelých ohlasov u kritiky a diváckych výsledkov.

V ďalších úlohách hrajú Rebecca Hall, Morgan Freeman, Paul Bettany, Cilian Murphy a Kate Mara.

Pohľadný a úspešný vedec Will Caster (Johnny Depp) sa vďaka svojmu výskumu a experimentu stal cieľom smrtiaceho útoku extrémistickej skupiny. To však jeho „božský experiment“ iba urýchlilo a Will osobne sa v projekte transcendencie stáva jeho hlavným hrdinom.

Pro jeho ženu Evelyn (Rebecca Hall) a ďalšieho vedca Maxa (Paul Bettany) otázka totiž nespočíva v tom, či je to možné, ale či je to správne. A čo sa vlastne stane. Willovo vedomie pripoja k super počítaču a obriemu vesmíru umelej mysle, ktorú sám vytvoril. Dôsledky vzápätí pocíti celý svet. „Ak ho nezastavíme, bude to koniec ľudstva v takej podobe, akú poznáme,“ konštatuje vo filme postava Morgana Freemana.

Pre Johnnyho Deppa sa film stal príležitosťou vyskúšať si ďalšiu rolu balansujúcu na ostrí noža medzi dobrom a zlom. „Johnnyho scenár okamžite oslovil a dokázal mu vdýchnuť nový život. Myslím, že je v svojej role  skvelý,“ konštatoval režisér Pfister. K téme filmu dodal: „Chcel som vybočiť z klišé ,inteligentného stroja', ktorý zlomyseľne ovládne svet. Existujú hlbšie otázky, týkajúce sa toho, na čo vlastne technológie používame. Sú dobré alebo zlé? Otázka znie, či dokážeme technológiu využiť, alebo ona využije nás.“

Transcendencia v kinách od 17. apríla 2014.

Trailer

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu