Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hugh Jackman a Anne Hathaway - romantika na okraji spoločnosti?

Bedári Zobraziť galériu (16)
Bedári (Zdroj: Bontonfilm)

Áno, je to tak. Už čoskoro sa o tom budeme môcť presvedčiť na vlastné oči vďaka sfilmovanej podobe klasického literárneho diela Bedári.

Bedári sú najväčší muzikálový fenomén súčasnosti. Za 28 rokov existencie ich v 42 krajinách a 21 jazykových mutáciách videlo vyše šesťdesiat miliónov nadšených divákov. Táto „rodina“ sa určite rozšíri vďaka filmovému spracovaniu. Je na to celý rad predpokladov – oscarový tvorca Kráľovej reči Tom Hooper, ktorý projekt režíroval, výnimoční herci a nesmrteľné pesničky, ktoré budete počuť v aranžmá, v akom ste ich asi ešte nepočuli.

Dej príbehu je mnohým dobre známy. Jean Valjean v sugestívnom podaní Hugha Jackmana je bývalý galejník. Po prepustení  na slobodu ho ako večný tieň prenasleduje  inšpektor Javert, ktorého hrá skvelý Russell Crowe. Valjean sice poruší podmienku prepsutenia, no darí sa mu unikať, začne žiť pod zmenenou identitou, stane sa ctihodným občanom a dokonca starostom, avšak ani tak nie je pred sliedivým Javertom v bezpečí. Navyše si kladie za vinu smrť továrenskej robotníčky Fantine (jedinečná Anne Hathaway). Ujme sa jej dcérky Cosette a spoločne s ňou potom pred Zákonom uteká do anonymity francúzskej metropoly. Po rokoch dojde aj na lovestory medzi dospievajúcou Cosette, ktorú stvárnila očarujúca Amanda Seyfried, a jedným z revolucionárov, mladým Mariusom (Eddie Redmayne).  Kvôli svojej dcére a jej šťastiu sa Valjean rozhodne riskovať, dokonca sa vydá na barikády v predvečer rozhodujúceho súboja medzi revolucionármi a armádou, aby z vopred prehratej bitky zachránil Mariusa. Na mieste, kde história napísala jednu zo svojich krvavých kapitol, sa zároveň odohrá finálny súboj medzi ním a Javertom.

Režisér Tom Hooper bol pre producentov jedinou, a ako sa čoskoro ukázalo, správnou voľbou, pretože od začiatku sršal nákazlivou energiou a množstvom nápadov, z ktorých jeden zásadne ovplyvnil celkové poňatie filmu. „Lákala ma možnosť natočit všetky pesničky naživo, pretože spievanie na playback sa vždy podpíše na diváckom zážitku.“ Ten bude nielen vďaka tomuto prístupu dokonalý – napríklad ikonickú pieseň I Dreamed a Dream v podaní Anne Hathaway považujú mnohí za jeden z najsilnejších filmových momentov tohto roka.

Bedári v kinách od 3. januára 2013

Viac info na www.bontonfilm.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu