Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

István Szabó si v prevzal Cenu za umeleckú výnimočnosť

István Szabó s odovzdanou cenou Zobraziť galériu (2)
István Szabó s odovzdanou cenou

BRATISLAVA – Známy maďarský režisér a držiteľ Oscara István Szabó, hlavný hosť 10. MFF Bratislava, si v sobotu večer 29. novembra prevzal z rúk slovenského herca Martina Hubu Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Prezidentka MFF Mária Reháková a výkonný riaditeľ festivalu Vladimír Krajniak mu zároveň odovzdali dar vytvorený výtvarníčkou Gordanou Turuk.

Po Vanesse Redgrave, Janovi Třískovi a Ulrichovi Seidlovi sa István Szabó stal štvrtým držiteľom ocenenia MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii. Ocenenie mu odovzdal Martin Huba, ktorý bol prekvapením festivalu pre slávneho režiséra.

Martin Huba a István Szabó sa stretli pri nakrúcaní posledného filmu Jiřího Menzla Obsluhoval jsem anglického krále, v ktorom si zahral jednu z epizódnych rolí aj maďarský režisér. A práve herecký výkon Martina Hubu (za ktorý získal aj Českého leva) si István Szabó veľmi váži a pochvalne sa o ňom vyjadruje v maďarskom dokumente Režiséri na niti (2008), ktorý si mohli diváci pozrieť po slávnostnom udelení ceny.

Filmový medailón dvoch legendárnych režisérov a zároveň veľkých priateľov Istvána Szabóa a Jiřího Menzela, v ktorom prostredníctvom rozhovoru a im najbližšieho média spomínajú na takmer päťdesiat rokov života, uviedla spolu so Szabóm aj producentka Judit Ujvári.

Oficiálny program Istvána Szabóa v Bratislave zakončila spoločná večera s organizátormi festivalu a predstaviteľmi Maďarského kultúrneho inštitútu. Renomé svetovo uznávaného filmára získal Szabó nezabudnuteľnou historickou trilógiou, ktorú tvoria Mefisto (1981), ocenený Oscarom za najlepší zahraničný film a tiež Cenou za najlepší scenár na festivale v Cannes, Plukovník Redl (1984), ktorý získal Cenu poroty na festivale v Cannes a Hanussen (1988) – všetky tri v kongeniálnom stvárnení Klausa Maria Brandauera.

István Szabó nazbieral počas svojej mimoriadne úspešnej kariéry množstvo významných ocenení a prestížnych nominácií. Už za svoj hraný debut Čas snenia (1964) získal v Locarne najvyššie ocenenie. Na tomto významnom festivale bodoval ešte dvakrát – v roku 1967 si odniesol Zvláštnu cenu poroty za film Otec a v roku 1974 Zlatého leoparda za najlepší film snímkou Hasičská ulica 25. V Berlíne získal najskôr Strieborného medveďa za réžiu v roku 1980 za titul Vypožičaný domov a v roku 1992 snímkou Milá Emma, drahá Betka Cenu poroty.

Dvakrát sa tešil z európskeho Oscara (Felixa) za filmy Milá Emma, drahá Betka (1992) a Slnečný jas (1999). Vytvoril aj úspešné anglicky hovoriace filmy Schôdzka s Venušou (1991), Slnečný jas (1999), Na miskách váh (2001) a Božská Júlia (2004), v ktorom zažiarili Jeremy Irons a Annette Bening, ktorá si stvárnením starnúcej divadelnej herečky vyslúžila nomináciu na Oscara i Zlatý glóbus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu