Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Aj Slovensko má svojho Oscara

Medzi nominovanými je aj herečka Táňa Pauhofová.
Medzi nominovanými je aj herečka Táňa Pauhofová. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Na druhý ročník slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti 2008 sú pozvané významné osobnosti slovenskej, českej i zahraničnej kinematografie a kultúry. Podujatie sa bude konať 19. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

"Udeľovanie národných filmových cien je prestížnou záležitosťou každej krajiny a takýto charakter bude mať aj tohoročné odovzdávanie cien," myslí si Simona Nôtová zo Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA). Projekt Slnko v sieti si za cieľ kladie štandardizovať situáciu v kinematografii a pomôcť slovenskému filmu vrátiť sa do povedomia širšej verejnosti s odkazom, že slovenský film má stále divákom čo povedať. Výsledky druhého kola hlasovania členov akadémie, z ktorých vzídu víťazi v 15 kategóriách, budú vyhlásené na slávnostnom ceremoniáli, kde si ocenení prevezmú sošky Slnko v sieti.

"Už miesto konania svedčí o tom, že našou ambíciou je pripraviť slávnostný večer. Večer na jednej strane vzdáva úctu tradíciám, na druhej strane je aj mlado drzý, vážny i schopný sebairónie. Taký, aký podľa nás dnes je slovensky film," hovorí o odovzdávaní cien viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková.

Ceny prídu odovzdávať atraktívne osobnosti slovenského i českého filmu, pozvaní sú i ďalší zaujímaví zahraniční hostia. Hlavnú cenu odovzdá prezidentka akadémie Emília Vášáryová. "Myslím si, že na svoje si prídu nielen fanúšikovia filmu, ale aj diváci, pre ktorých možno tento večer bude prvým väčším kontaktom so súčasným slovenským filmom," dodala Mistríková. V týždni po udelení cien sa uskutoční filmová prehliadka, na ktorej sa budú premietať všetky nominované filmy.

Národná filmová cena Slnko v sieti sa koná od roku 2004 ako bienále, pričom hlavným dôvodom jej dvojročného cyklu je fakt, že na Slovensku vzniká nižší počet filmových diel za jeden kalendárny rok. Udeľovanie cien raz za dva roky tak vzhľadom na väčší počet nakrútených filmov spĺňa zámer akadémie oceniť len naozaj kvalitné a umelecky hodnotné počiny. Názov ceny Slnko v sieti vznikol ako odkaz na rovnomenný význačný film režiséra Štefana Uhra a zároveň na prelomové a jedno z najvýznamnejších diel v histórii slovenskej kinematografie. Nesie však v sebe aj význam pojmov novátorstvo a schopnosť moderného pohľadu na tradičné hodnoty.

Snahou akadémie ako hlavného organizátora odovzdávania cien je vytvoriť z národnej filmovej ceny slovenskú verziu cien, akými sú v Spojených štátoch amerických Oscar, vo Francúzsku Cézar, v Taliansku David či v Českej republike Český lev. Potrebu existencie národných filmových cien zdôvodňuje Zuzana Mistríková slovami, že SFTA považuje udeľovanie národných filmových cien za nevyhnutnú spätnú väzbu pre filmovú tvorbu. Podľa nej je veľmi dôležité, aby sme vedeli oceniť to najlepšie, čo na Slovensku vzniká. "Zvlášť, keď napríklad animované a dokumentárne filmy majú cestu k divákom a do kina veľmi zložitú. Súčasné tendencie návštevnosti hraných filmov naznačujú, že by sa slovenský divák mohol k domácemu filmu zasa vrátiť. Večer, ktorý atraktívnym spôsobom predstaví najlepšie filmy i tvorcov, plní aj druhú nesmierne dôležitú úlohu. Vracia slovenskému filmu spoločenské postavenie, ktoré mu určite patrí," podotkla Mistríková.

Najviac nominácií - a to 14, získala Muzika Juraja Nvotu, polovičný počet majú Tajnosti Alice Nellis a po päť dostali Obsluhoval som anglického kráľa Jiřího Menzla a Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy od Martina Šulíka. Najlepším celovečerným filmom sa stane jeden z trojice Muzika, Obsluhoval som anglického kráľa a Tajnosti.

V kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe bude porota vyberať medzi Ivou Bittovou, ktorá stvárnila postavu Julie v Tajnostiach, Dorotou Nvotovou alias Ančou Prepichovou v Muzike a Táňou Pauhofovou, ktorá je nominovaná za dve úlohy - Marfu z Muziky a Miu z Polčasu rozpadu. Medzi mužmi sú to Ľuboš Kostelný za postavu Martina Junca v Muzike, Lukáš Latinák za Mira vo filme Návrat bocianov a český herec Karel Roden - Richard z Tajností. Ďalšie nominácie dostali dokumentárne filmy Iné svety Marka Škopa, Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy Martina Šulíka a Tepuy – Cesta do hlbín zeme Pavla Barabáša. Ekomorfóza Františka Jurišiča, Pik a Nik Martina Snopeka a Štyri Ivany Šebestovej sú zástupcami animovaného filmu.

Výsledky slávnostne vyhlásia 19. apríla v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. SFTA pripraví na týždeň po udelení cien prehliadku nominovaných filmov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu