Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obzrite sa v hneve!

Záber z hry Obzri sa v hneve. Zobraziť galériu (5)
Záber z hry Obzri sa v hneve.

BRATISLAVA - Po štyridsiatich rokoch sa na javisko Malej scény VŠMU vrátila hra, ktorá po svojej londýnskej premiére rozdelila verejnosť na dva tábory – na jej vášnivých odporcov i nadšených obdivovateľov. Surovosť a brutalita medziľudských vzťahov ako ju zobrazil Osborne nemala v tom období precedens.

Osborne si nekládol pred ústa servítku a celému svetu vykričal, čo si o ňom myslí. Aj preto si vyslúžil prezývku “mladý rozhnevaný muž”. Tentokrát sa v úlohách mladých rozhnevaných ľudí predstavia študenti Divadelnej fakulty VŠMU. Hru Obzri sa v hneve so študentami herectva naštudoval mladý režisér Juraj Bielik.

Stiesnený byt plný špiny a štyria mladí ľudia bez prostriedkov i ilúzií o živote. Jimmy je jeden z mála, ktorý si svoju bezmocnosť a neschopnosť uvedomuje, ale napriek tomu s ňou nedokáže nič urobiť. Jediné na čo sa zmôže sú slovné a fyzické útoky na svoju manželku i priateľov. Náročnej úlohy sa s vervou a nasadením chopil študent tretieho ročníka herectva Michal Jánoš.

“Osbornova hra je predovšetkým o láske,” hovorí Juraj Bielik, “o láske, ktorá je zbavená akéhokoľvek sentimentu a falošných melodramatických emócií. Je o láske, ktorá ničí všetkých zúčastnených, no napriek tomu sa jej nikto nechce vzdať – lebo je to jediné, čo im ešte v tomto svete ostalo.” Vzťahy ohlodané na kosť, verbálna brutalita, fyzické násilie, ale i erotické iskrenie – to všetko sa miesi vo víre mladého, živelného herectva. “Herci vo svojich výkonoch neraz siahajú až na dno svojich fyzických a duševných síl a modriny a drobné zranenia neboli počas skúšok ničím výnimočným,” priznáva režisér.

“Veríme, že hra osloví predovšetkým mladé pubikum, ktoré je otvorenejšie divadlu, ktoré nemá ambíciu byť “pekným”, ale zobrazovať život taký, aký ho žijeme,” hovorí o ambíciách inscenácie producent Matúš Benža.

Na doskách Malej scény VŠMU sa 7. a 9. januára 2008 o 19:00 hod. sa predstavia: Michal Jánoš, Rebeka Poláková, Tomáš Vravník, Andreja Vozár a Kristína Tóthová. Nenechajte si ujsť prvé novoročné reprízy inscenácie kontroverznej hry Johna Osborna Obzri sa v hneve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu