Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Marko Igonda si v novom celovečernom filme zahrá mnícha Cypriána

Slovenský herec Marko Igonda v súčasnosti pôsobí v pražskom Národnom divadle.
Slovenský herec Marko Igonda v súčasnosti pôsobí v pražskom Národnom divadle.

ČERVENÝ KLÁŠTOR – Budúci rok sa aj na Zamagurí bude nakrúcať film o mníchovi Cypriánovi. Hlavnou postavou celovečerného filmu s pracovným názvom „Lietajúci Cyprián“ bude fráter Cyprián, ktorý žil a pôsobil v kláštore kamaldulov v Červenom Kláštore v 18. storočí.

Pôjde o koprodukčný poľsko-česko-slovensko-maďarský projekt. Postavu frátra Cypriána by si mal zahrať slovenský herec Marko Igonda, ktorý v súčasnosti pôsobí v pražskom Národnom divadle. Ďalšie úlohy by si mali zahrať aj Čech Radek Brzobohatý či Poliak Daniel Olbrychski. „Film bude o živote frátra, o človeku a prostredí, v ktorom je nesmierne veľa duchovného, ale to duchovné je vykúpené aj nesmierne veľkým utrpením,“ povedal pre agentúru SITA správca Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore Milan Gacík.

Film bude aj výpoveďou o prostredí, kde v roku 1760 vznikol prvý preklad Biblie do vtedajšej podoby slovenčiny. Podľa Gacíka to bude príbehový film, ktorý by mal vypovedať o jednom zaujímavom človeku a polyhistorovi. Film by mal byť hotový do konca roku 2008, premiéra je naplánovaná na december toho istého roku.

Mních Cyprián z Červeného Kláštora je najčastejšie spájaný s legendou o lietajúcom mníchovi. Podľa legiend si mal zostrojiť „krídla“, s ktorými vzlietol z neďalekých Troch Korún. Mních Cyprián, vlastným menom Jozef Ignác Jäschke, je skutočnou historickou postavou. Narodil sa v roku 1724 v poľskom Sliezsku.

Preslávil sa nielen opatrovaním chorých príslušníkov rádu kamaldulov v Červenom Kláštore, ale aj liečbou pacientov zo širokého okolia. Jeho najvýznamnejšie dielo „Herbár“ z roku 1766 obsahuje 283 rastlín z oblasti Pienin a Tatier. Cyprián bol aj lekárnikom kláštornej lekárne, ktorá tu fungovala od roku 1754.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu