Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V bratislavskej Savoy Gallery sa predstaví charizmatický chorvátsky umelec Matko Trebotić

Matko Trebotić PR článok Zobraziť galériu (7)
Matko Trebotić (Zdroj: SAVOY GALLERY)

Dovoľujeme si Vás pozvať na výstavu jedného z najvýznamnejších chorvátskych umelcov Matka Trebotića (1935), ktorý od 25.októbra do 30.novembra predstaví v Savoy Gallery súbor svojich diel pod magickým názvom Svetlo a mystický priestor Stredomoria.

Je to autorský výber 39 obrazov, sôch a sklených dizajnérskych objektov z posledných rokov, ktoré presvedčivou rečou symbolov a podobenstiev, ukotvených v zdanlivo abstraktnej krajine, tlmočia závažné posolstvá o histórii ale i o dnešnej realite autorovho rodiska.

Zatiaľ čo žiarivé, modré, žlté a biele maľby so zakomponovanými detailmi reálnych fragmentov a Trebotićových osobných symbolov, pôdorysov kostolíkov a svätýň, obrysov chorvátskych ostrovov, krížov i iných magických znakov sú stelesnením svetla, v tajomných objemoch jeho komorných bronzových plastík cítime dramatickú atmosféru a bezhraničný mystický priestor Stredomoria.

V bratislavskej Savoy Gallery sa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SAVOY GALLERY)

Matko Trebotić patrí medzi najvýraznejšie postavy modernej chorvátskej maľby. Charizmatický zjav a prenikavý intelekt tohto umelca, jeho osobný a nekompromisný postoj k závažným otázkam súčasnosti, a najmä jeho kreativita a výnimočný výtvarný talent, ktorý vrchovato uplatnil v maľbe, kresbe, grafike, plastike, inštalácii, scénografii i ďalších umeleckých disciplínach, umocňujú jeho dnes už nespochybniteľnú pozíciu európskeho umelca jedinečného formátu.

Jeho diela sú v mnohých múzeách, galériách a súkromných zbierkach a o jeho tvorbe pojednáva päť veľkolepých monografií, viac ako dvetisíc bibliografických titulov a niekoľko televíznych filmov. Za uplynulých štyridsať rokov predstavil svoje diela na viac ako stotridsiatich individuálnych a vyše tristo kolektívnych výstavách v Chorvátsku, v Európe i v zámorí a získal množstvo významných ocenení (Cena Vladimira Nazora 1990, Cena Bienále v Soule 2000, Cena Jure Kaštelana 2004).

 

Viac o téme: Matko Trebotić
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu