Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel spisovateľ Otfried Preussler (†89), autor Čarodejovho učňa

Otfried Preussler
Otfried Preussler (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Svetoznámy nemecký autor literatúry pre deti a mládež Otfried Preussler, ktorého najznámejšie diela ako Čarodejov učeň, Malá čarodejnica alebo Lúpežník Hotzenplotz preložili do viac ako 50 jazykov, vrátane češtiny, zomrel v pondelok v bavorskom Priene am Chiemsee vo veku 89 rokov.

Správu o úmrtí rodáka zo severočeského Liberca zverejnilo dnes vydavateľstvo Thienemann Verlag v Stuttgarte a prevzali ju tak tlačová agentúra DPA, ako aj nemecké médiá.

Prvé literárne kroky v podobe príbehov učinil Preussler už vo veku 12 rokov, jeho snom bolo pôsobiť ako spisovateľ v Prahe. Po maturite v roku 1942 ho však povolali do Wehrmachtu, no napokon skončil v ruskom zajatí, odkiaľ sa do hornobavorského Rosenheimu vrátil v roku 1949. Až do roku 1970 pôsobil ako učiteľ, popri tom však pracoval aj ako rozhlasový autor pre deti a mládež a reportér. Od 70. rokov sa angažoval aj v sociálnej oblasti, podporoval ortopedickú detskú kliniku v Aschau am Chiemsee a navyše založil verejnoprospešné združenie na podporu malých pacientov a ich príbuzných, ktorí sa ocitnú v núdzi.

Preussler, ktorého viaceré diela sa dočkali úspešných filmových adaptácií, bol nositeľom viacerých prestížnych literárnych cien a vysokých štátnych vyznamenaní, vrátane Veľkého spolkového kríža za zásluhy (2010). Posledné roky života strávil v ústraní v regióne pri Chiemskom jazere, označovanom za "Bavorské more".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu