Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Aký je náš svet? Horján a Kassai odpovedia aj v jazyku Star Trek

Dlhá noc
Dlhá noc (Zdroj: elledanse)

BRATISLAVA - Prečo sa utiekame do svetov, ktoré poznáme zo sci-fi filmov? A prečo sa nám nepáči vo svete, v ktorom dnes žijeme?

Nová činoherno-tanečná hra Dlhá noc z pera známeho dramatika Viliama Klimáčka ponúkne odpovede v netradičnej forme. V premiére sa odohrá 13. a 14. októbra v divadle elledanse.

Prvá spolupráca divadiel elledanse a GUnaGu prináša na dosky originálnu mozaiku piatich ľudských príbehov, ktoré sa počas jednej noci splietajú dokopy ako vrkoč. A ponúkajú obraz dnešného chaotického sveta.

Pred divákmi sa striedajú klipové scény: na nemocničnom lehátku leží telo neznámej cudzinky. Patológ pri pitve skladá báseň k narodeninám. Manželskému páru sa nedarí uspať dieťa a užiť si spoločnú rozkoš. Ich stará a nábožensky založená mama sa im stále pletie do života. A mladý muž vyučuje kurz klingončiny – jazyk zo seriálu Star Trek, okolo neho prelietava UFO.

V netradičnej divadelnej hre Dlhá noc, v ktorej sa mieša činohra a tanec, humor a smiech cez slzy, si zahrajú známi herci Csongor Kassai, Viktor Horján, Martin Meľo, Judit Bárdos a Michaela Čillíková.

Kassai stvárňuje hneď dve role. Poetického patológa a veriacu starú mamu. Horján hrá milovníka Star Treku, ktorý divákov naučí najrôznejšie frázy po klingonsky. A chýbať nebude ani rýdzo slovenský verš Mor ho! v klingončine.

Režisér Klimáček si dokonca pre tvorbu kúpil aj klingonsky slovník fráz. „Veľa ľudí by chcelo žiť v Star Treku. Moji hrdinovia cítia, že p svet nie je v poriadku. Unikajú preto do paralelných svetov a veria, že budú lepšie ako je tento,“ vysvetlil námet Klimáček.

„Zámerne sa pohybujeme na hranici tragického a komického, humorných a mrazivých momentov. Práve táto dráždivá neurčitosťou vystihuje dnešný svet,” povedal autor a režisér inscenácie Klimáček.

„Spoza všetkého v hre sa tlačí zvláštna nálada týchto dní, ktoré žijeme. A vedomie, že to s nami – s ľudstvom a planétou Zem, nie je až také veselé,“ dodala umelecká riaditeľka elledanse Šárka Ondrišová, ktorá vytvorila pohybové scény do hry.

„Bolo zaujímavé experimentovať s tým, kde už netreba hovoriť a stačí pokračovať prostredníctvom rozprávania tela a kde je naopak tanec už na škodu a slovo má svoju silu,“ objasnila Ondrišová. Herci, hoci zvyknutí na činohru, sú podľa nej veľmi dobre pohybovo zdatní a na javisku predvedú nevšedné choreografie.

„Pre elledanse je táto hra veľkým obohatením. Ako tanečnému divadlu k nám prináša toľko činohry, ako sme neboli doteraz zvyknutí. A prináša k nám aj známe tváre, ktoré sa však predstavia publiku z inej a novej stránky,“ povedala Ondrišová.

Hru Dlhá noc o našich fóbiách, o neschopnosti pochopiť jeden druhého, o úniku do iného sveta a o viere v lepšie zajtrajšky si budú môcť diváci po premiérach pozrieť v repríze najbližšie 7. a 17. novembra 2012.

Aktuálne informácie o elledanse sledujte aj na našej internetovej stránke www.elledanse.sk a našej Facebookovej stránke http://www.facebook.com/pages/elledanse/153071268825?fref=ts

-reklamná správa-

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu