Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Robin Williams: Aktívny v charite, vystupuje so žabkou

Robin Williams
Robin Williams

CHICAGO – Držiteľ Oscara za film Dobrý Will Hunting (1997), herec a zabávač Robin Williams sa dožíva 60. narodenín. Narodil sa 21. júla 1951 v Chicagu v americkom štáte Illinois.

Robin Williams už v mladosti rád bavil publikum. Keďže sa určitý čas živil predajom tlače v Chicagu, rozhodol sa v záujme zvýšenia predaja periodík zabávať okoloidúcich za pomoci vlastnoručne vyrobených kovových a drevených vojačikov.

Na začiatku svojej kariéry účinkoval v televíznom seriáli Happy Days, kde zabával divákov špeciálnym nosovým hlasom. Bol taký úspešný, že to viedlo k ďalšiemu seriálu založenom na Willliamsovej improvizácii Mork and Mindy (1978). Snímky známe z jeho filmovej kariéry sú napríklad aj Otec v sukni (Mrs. Doubtfire, 1993), Jumanji (1995), The Birdcage (Vtáčia klietka, 1996), Jack (1996), Fathers' Day (Deň otcov, 1997), Doktor Flajster (Patch Adams, 1998), Jacob The Liar (Jakub luhár, 1999), Insomnia (2002). Kasovým úspechom bol napriek rozporuplnému prijatiu kritikmi aj celovečerný film Hook (1991) režiséra Stevena Spielberga o dospelom Petrovi Panovi. Kultové snímky Good Morning, Vietnam (Dobré ráno, Vietnam, 1987), Dead Poets Society (Spolok mŕtvych básnikov, 1989) alebo Awakenings (Čas prebudenia, 1990) poznajú aj slovenskí diváci.

Robin Williams v roku 2002 priznal, že mal v minulosti problémy s alkoholom a drogami. V mladosti k drogám siahol zo zvedavosti. Potom ich už bral pravidelne, aby prekonal krízu a neúspechy v umeleckej dráhe, podobne to bolo aj s alkoholom. Až úmrtie blízkeho priateľa a narodenie syna ho od týchto neduhov odviedli. Abstinoval desať rokov, potom si v roku 2006 uvedomil, že opäť veľmi pije a odhodlal sa prihlásiť na odvykaciu kúru.

Herec sa angažuje aj v charitatívnej oblasti. V roku 2003 zorganizoval charitatívnu akciu v prospech obetí postihnutých Parkinsonovou chorobou. Záujemcovia platili za tenis so Steffi Grafovou, za golfovú partiu so slávnym Jackom Nicklausom a za basketbalové stretnutie s hviezdou NBA Shaquille O'Nealom. Vyzbieralo sa 5,5 milióna dolárov. V roku 2006 sa zúčastnil na dobročinnom gala podujatí prominentov pre Nadáciu na boj proti AIDS Liz Taylorovej.

V roku 2007 bol jeho podpis na liste, v ktorom osobnosti naliehali na OSN, aby pomohla oslobodiť z mjanmarského väzenia opozičnú líderku Aun Schan Su Ťij. V roku 2007 vyjadril Robin Williams solidaritu so štrajkujúcimi hollywoodskymi scenáristami. V máji 2009 sa objavil v kampani na záchranu dažďových pralesov a boj proti klimatickým zmenám spolu s kreslenou argentínskou žabou rohatkou ozdobnou (Ceratophrys Ornata) vo videoklipe, ktorý následník britského trónu princ Charles zverejnil na internete. Niekoľkokrát navštívil amerických vojakov slúžiacich v zahraničných misiách. V roku 2002 to bol Afganistan a Uzbekistan, roku 2004 Afganistan.

Hollywoodska filmová hviezda Robin Williams má veľmi rád bicykle, vlastní ich približne 60 kusov a stále ich nemá dosť. Ako fanúšik tohto športu pravidelne absolvuje na bicykli dlhšie trasy.

Herec je dva razy ženatý. Jeho druhá manželka Marsha Garces Williamsová pracovala u Williamsovcov ako vychovávateľka jeho syna Zacharyho. Keď sa v roku 1989 jeho zväzok s Valerie Velardiovou skončil rozvodom, v krátkom čase sa s ňou oženil. Majú spolu dve deti, dcéru Zeldu a syna Codyho. Marsha sa stala jeho spolupracovníčkou ako producentka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu