Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dejiny vedy a techniky na Slovensku, ich výskum a prezentácia

Slovenské národné múzeu
Slovenské národné múzeu

BRATISLAVA - V Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2 v Bratislave sa vo štvrtok 26. mája 2011 o 17.00 h uskutoční prednáška RNDr. Ondreja Pössa, CSc. na tému Dejiny vedy a techniky na Slovensku, ich výskum a prezentácia. Podujatie je súčasťou výstavy Majstri ducha. Osobnosti vedy a techniky na Slovensku. Vstup na podujatie je bezplatný.

RNDr. Ondrej Pöss, CSc. riaditeľ SNM-Múzea kultúry karpatských Nemcov, autor úspešnej výstavy SNM Majstri ducha. Osobnosti vedy a techniky na Slovensku už ako absolventMatematicko-fyzikálnej fakulty UK v Bratislave inklinoval k problematike teórie a dejín fyziky. V roku 1984 získal hodnosť kandidáta historických vied a stal vedúcim Oddelenia dejín vied a techniky Historického ústavu SAV. Vo vedeckej tvorbe sa zaoberal najmä vývojom exaktných vied, ich výučbou na vyšších školách na Slovensku, dejín vedeckých inštitúcií, života a diela významných vedcov. Je autorom monografie Dejiny exaktných vied na Slovensku od polovice 19. storočia do roku 1918 a spoluautorom troch zväzkov encyklopedickej práce Priekopníci vedy a techniky na Slovensku. Založil edíciu edíciu Acta Carpatho-Germanica, napísal množstvo štúdií a odborných článkov. Dr. Pöss sa rovnako angažuje aj v oblasti zachovanie jazyka, kultúry, tradícií a identity karpatských Nemcov, ako predseda Karpatskonemeckého spolku je uznávaným reprezentantom nemeckej menšiny na Slovensku. Z jeho iniciatívy v roku 1994 v rámci Slovenského národného múzea vzniklo Múzeum kultúry karpatských Nemcov. Ako riaditeľ SNM–MKKN sa v súčasnosti venuje zbierkotvornej, muzeálno-prezentačnej práci a  a publikačnej a edičnej činnosti.

Vo svojej prednáške pre verejnosť v Slovenskom národnom múzeu dňa 26. mája 2011 o 17.00 h bude Dr. Pöss hovoriť na tému:„Dejiny vedy a techniky na Slovensku, ich výskum a prezentácia.“. Návštevníkov oboznámi s dosiahnutými výsledkami výskumu  v oblasti života a diela významných vedcov, lekárov a technikov, ktorí pochádzali, alebo žili a pracovali na území Slovenska. Prednáška sa bude venovať aj múzejnej prezentácii dejín vied a techniky na Slovensku. Súčasťou podujatia bude lektorský výklad autora k výstave.

Prednáška je ďalším zo série sprievodných podujatí k výstave Majstri ducha. Osobnosti vedy a techniky na Slovensku, ktorá prezentuje 45 významných vedcovpochádzajúcich alebo pôsobiacich na našom území, ktorí významne prispeli k rozvojuprírodných, technických a lekárskych vied od 15. storočia po súčasnosť.
 

Názov prednášky: Dejiny vedy a techniky na Slovensku, ich výskum a prezentácia
Hosť: RNDr. Ondrej Pöss, CSc.
Termín: 26. 5. 2011 o 17.00 h
Názov výstavy: Majstri ducha. Osobnosti vedy a techniky na Slovensku
Organizátori: Slovenské národné múzeum, Slovenská akadémia vied, Slovenské technické múzeum Košice
Termín otvorenia: 18. november 2010
Trvanie: 19. 11. 2010 – 4. 9. 2011
Autor: RNDr. Ondrej Pöss, CSc.
Spoluautori: Ing. Štefan Kohút, Ing. Ladislav Klíma
Autori papierových modelov: Ing. Ladislav Jakubčo, Ladislav Badalec, Josef Kropáček
Výtvarné riešenie výstavy, grafický dizajn a realizácia: PROdetail design
Výstavu finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR
Generálny partner SNM: Poštová banka
Hlavný mediálny partner: Perfekt
Mediálni partneri: STV, Slovenský rozhlas, TASR, Pamiatky a múzeá, Historická revue, zoznam.sk, bigmedia, muzeum.sk, citylife.sk, in.ba, Fan v Bratislave, Nubium, Kamdomesta, Slovakia Online, TV Bratislava, Guest

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu