Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Iggy Pop hlavnou hviezdou festivalu Hodokvas!

Iggy Pop
Iggy Pop

PIEŠŤANY – Ozdobou 7. ročníka multimediálneho festivalu Hodokvas bude kultový IGGY POP! Na letisku v Piešťanoch sa predstaví so svojou pôvodnou kapelou THE STOOGES! V dňoch od 17. – 19. augusta 2006 sa na Hodokvase predstavia hviezdy hudobného, výtvarného, divadelného i literárneho neba!

Hodokvas svojou účasťou podporia nielen Iggy Pop, ale aj Presidents of the USA, The Adicts, Beatnuts, I AM X, Jaga Jazzist či Living Colour! Lístky na trojdňový festival sú do 16. júla 2006 v predaji len za 799 Sk!

Starý otec punku, ako Iggyho často prezývajú hudobní publicisti, patrí k najvýznamnejším inovátorom punkrocku. Jeho vystúpenia sú šokujúce, plné oplzlostí, vulgarizmov a často aj obscénnych gest. So svojou pôvodnou kapelou The Stooges sa už od šesťdesiatych rokov aktívne stará o smerovanie rockovej hudby. Navzájom sa ovplyvňovali so svojími súčasníkmi Davidom Bowiem, Lou Reedom či Sex Pistols.

Iggy Pop patrí k osobnostiam typu Kurt Cobain, Mick Jagger či Axl Rose. V časoch najväčšej slávy sa spolu so svojím priateľom, slovenským rodákom Andy Warholom nevyhol takmer smrteľným experimentom s drogami. Omamné látky im mal do New Yourského bytu Andyho Warhola nosiť ich spoločný známy – David Bowie!

Ako herec spolupracoval s Jimmom Jarmushom (Káva a cigarety) či Dannym Boylom (Trainspotting), ako hudobný skladateľ s Goranom Bregovičom a Emirom Kusturicom. Objavil sa v tridsiatke filmov, k rovnakému počtu skomponoval hudbu. Jeho najväčší hit Lust for life sa stal ústrednou piesňou kinohitu Trainspotting. Iggy nie je známy spevák. Iggy Pop je ikona a kult...
Čo ste o Iggym Popovi možno nevedeli:
- považuje sa za „vynálezcu“ stage divingu. Bol prvým, kto počas koncertu svojej kapely The Stooges skočil z pódia do davu ľudí a udržal sa nad ich hlavami...
- Pôvodne túžil byť bubeníkom. Celú mladosť prežil ovplyvnený bluesom, až keď spoznal psychadelickú partiu The Stooges, zmenil štýl aj meno. Priezvisko Pop si dal podľa kamaráta, ktorý podstúpil chemoterapiu kvôli rakovine. Iggy si totiž raz kvôli vystúpeniu vyholil obočie aj mihalnice a ostatní členovia kapely si z neho začali uťahovať, že vyzerá ako Pop po chemoterapii...
- posledný koncert slávnej éry The Stooges v roku 1975 sa skončil veľkou bitkou medzi členmi kapely a skupinou motorkárov. Iggy bol v tom období ťažko závislý od drog. Po dočasnom ukončení hrania s kapelou The Stooges sa s priateľom Davidom Bowiem presťahoval do Berlína, kde sa obaja istý čas živili iba mliekom, kokaínom a štipľavými papričkami.
- je asi „najvykrádanejším“ hudobníkom na svete. Jeho pesničky si požičali a prerobili také svetové mená ako Red Hot Chilli Peppers (Search and destroy), INXS (Batman forever), The Sisters of mercy (1969) či GBH (I feel alright).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu