Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Poznáme výhercov súťaže o knižný bestseller a lístky do kina

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ASFK)

V roku 2012 napísal len 31-ročný Švéd Fredrik Backman svoju prvú knihu. MUŽ MENOM OVE sa stal bestsellerom nielen v rodnom Švédsku, kde sa predalo viac ako 700 000 kusov, ale po celom svete. Práva na ňu boli predané do viac ako tridsiatich krajín, vrátane Slovenska. Filmové spracovanie na seba nenechalo dlho čakať. Film sa dostal do slovenských kín minulý týždeň.

Topky. sk v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov pre vás pripravili súťaž, v ktorej môžete vyhrať knihu, ale aj lístky do kina.

Režisér Hannes Holm je vo Švédsku známym režisérom. Za svoje filmy získal niekoľko prestížnych cien. Knižný príbeh Oveho sa ho dotkol. Za Oveho maskou je človek s veľkým srdcom a zmyslom pre spravodlivosť. Ľudia ako on sú okolo nás. Môže to byť váš otec, vaša babička alebo váš brat. Sú to hrdinovia všedného dňa, ktorí si zaslúžia rešpekt.“

Ove je tvrdohlavý frfloš, ktorý pohŕda všetkými okolo a dáva im to jasne najavo. Bývalý predseda družstva vlastníkov bytov, ktorému zomrela milovaná žena Sonja, terorizuje susedov ako samozvaný strážca poriadku. Zvrat v jeho životnej rutine nastáva s príchodom jeho nových susedov. Keď omylom nabúrajú autom do Oveho poštovnej schránky, spustia tým reťazec nečakaných udalostí. Vo filme sa divák postupne dozvedá čo je za ufrflaným zovňajškom Oveho, prostredníctvom flashbackov sa s ním vracia do jeho minulosti a odhaľuje jeho neľahký osud. Príbeh plný emócií však nie je tak úplne vážnym filmom. Vďaka švédskym autorom mu nechýba poriadna dávka severského humoru.

Snímka bola ocenená Európskou filmovou cenou ako najlepšia komédia a na konte má aj dve nominácie na Oscara. Okrem kategórie najlepší zahraničný film skúšala šťastie aj v kategórii najlepší make-up. Premena Rolf Lassgårda na hlavného hrdinu Oveho je totiž naozaj neuveriteľná.

Snímku MUŽ MENOM OVE môže diváci nájsť v kinách práve teraz vďaka Asociácii slovenských filmových klubov. Knižnú predlohu nájdete vo všetkých kníhkupectvách. Slovenský preklad vydalo vydavateľstvo IKAR.

Odpovedzte správne na súťažnú otázku a až traja z vás vyhrajú knihu a aj po dva lístky do bratislavského Kina Lumière.

V ktorej kategórii na Európskych filmových cenách snímka MUŽ MENOM OVE zvíťazila?

1.Najlepší režisér

2.Európska komédia

3.Európsky film

Výhercovia:

Ivana S., Marianka

Daniela K., Lokca

Zuzana Š., Dobšiná

Blahoželáme!

Organizátorom súťaže je Asociácia slovenských filmových klubov.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu