Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Poznáme výhercov knihy Živica, najlepšej severskej krimi roka 2016

PR článok
(Zdroj: PR)

Severskou krimi roku sa stal román, ktorý s detektívkami nemá veľa spoločného. Temný príbeh dánskej autorky je o nezvyčajnej rodine žijúcej na izolovanom ostrove. Ďaleko od ľudí sa tam dejú veci, ktoré pripadajú normálne iba samotným zúčastneným.

"Keď otec zabil starú mamu, bola v bielej izbe tma. Bola som pri tom. Aj Carl tam bol, ale nevšimli si ho. Bolo to na Vianoce, ráno, a trošku snežilo, ale také naozajstné biele Vianoce z toho veru v ten rok neboli." Týmito slovami začína román, ktorý patrí medzi najväčšie prekvapenia minulého roku a vychádza aj v slovenčine.

 Čo sa stane, ak je jedinou usadlosťou na malom ostrove statok stolára, ktorý tam žije s rodinou obklopený nádhernou, no drsnou prírodou a nevyspytateľným morom? A ak otec rodiny, citlivý a vnímavý muž, opakovane prichádza o to, čo považuje vo svojom živote za najdôležitejšie? Niekto by na jeho mieste možno utiekol. Iný by začal zhromažďovať veci, ktoré ľudia vyhodili ako nepotrebné a nedokázal by sa ničoho vzdať, hoci by hrozilo, že ho odpad zavalí a pochová pod sebou. A možno by sa taký muž odhodlal ku hrozným veciam, len aby mu nezobrali to, čo mu ešte ostalo.

Kam až je žena ochotná zájsť kvôli láske k mužovi a rodine? Ak matka dobrovoľne odstrihne od sveta seba i svoje potomstvo a napokon sa stane väzňom vlastného tela, je to lojalita, oddanosť, zločin alebo šialenstvo? Živica je románom o láske, rodine a strachu. O paranoji a krutosti. Úmyselnej aj neúmyselnej.

V rodine sa objavuje mnoho podivných rituálov, napríklad nočné stretnutia otca a syna v rakve: "Okrem Silasa Haardera a jeho mladšieho syna nik nevedel, že rakvy predtým, ako ich odovzdali objednávateľovi, vyskú­šali. Keď rakvu dokončili, vykradli sa obaja do dielne, zatiaľ čo Else Haarderová a Mogens tvrdo spali. Potom si ľahli do rakvy, Silas ako prvý. Jensa si položil na brucho a obklopila ich tma a vôňa čerstvého dreva. Bolo to to najkrajšie, na čo si Jens spomínal, vtedy sa cítil vo svojom živote najbezpečnejšie. A aj po mnohých rokoch, keď sa hodiny strávené v rakvách rozpili do nejasných spo­mienok z detstva, v ňom ten pocit ostal. Tma bola dôverný priateľ. Ľúbostné objatie."

Ane Riel (1971) je dcérou právnika a autorky detských kníh. Po ukončení gymnázia začala študovať dejiny umenia, a hoci univerzitu nedokončila, štúdium ju inšpirovalo k napísaniu prvej knihy – o umení. Nasledovalo niekoľko románov pre deti, na ktorých sa podieľala ako ilustrátorka jej mama a v roku 2014 napísala svoju prvú knihu pre dospelých – Mäsiar z Liseleje. Sama ju nepovažovala za kriminálny román, ako taký však získal cenu za najlepší dánsky kriminálny debut. O dva roky neskôr sa čosi podobné stalo s nasledujúcim románom Živica, za ktorý jej udelili najprestížnejšie škandinávske ocenenie za kriminálnu literatúru. Ane Riel žije s manželom, populárnym jazzovým hudobníkom Alexom Rielom, v Liseleje neďaleko Kodane.

Dvaja z vás môžu vyhrať román Živica, stačí ak správne odpoviete, ako sa volá cena za najlepšiu severskú detektívku roka:

  1. Scandi prize
  2. Sklený kľúč
  3. Rivertonova cena
 

Výhercovia:

Emília K., Košice

Viera S., Moldava nad Bodvou 

Blahoželáme!

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu