Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme výhercov súťaže o severskú detektívku Peklo je otvorené

Kniha Peklo je otvorené
Kniha Peklo je otvorené (Zdroj: PR)

Gard Sveen sa objavil doslova odnikiaľ a svojou prvu knihou Posledný pútnik zožal všetky dôležité severské ceny za kriminálny román roku. V jeho tieni nezostal ani jeho druhý román Peklo je otvorené.

Zatiaľ čo v prvej knihe hrala najdôležitejšiu rolu história, keďže išlo o príbeh na pozadí druhej svetovej vojny, v druhej sa centrum deja presúva doslova do hlavy. "Máloktorý kriminálny román zavádza čitateľa natoľko presvedčivo do hĺbok ľudského šialenstva," napísal nórsky recenzent.

Tommy Bergmann prichádza na miesto činu v osloskom byte, kde objavili zmasakrovanú mladú prostitútku. Zranenia, ktoré dievča utŕžilo, sa znepokojivo podobajú na spôsob, akým svoje obete v minulosti doriadil učiteľ Anders Rask. Ten sa k vraždám priznal a už roky sedí izolovaný na uzavretom oddelení psychiatrickej nemocnice. 

Matka jednej zo zavraždených je presvedčená, že bývalého učiteľa odsúdili nespra­vodlivo. Je to všetko len chorá fantázia, alebo sa Raskovi podarilo všetkých oklamať a nevraždil sám?

Pri pátraní po pravde zablúdi Tommy Bergmann s kolegyňou Susanne Bechovou do najtemnejších labyrintov ľudskej duše, dostanú sa do pekla... ktoré sa otvorilo.

"Najobludnejší násilníci a vrahovia, jeden psychotickejší a schizoidnejší ako druhý, dostávali listy od ľudí, ktorí ich neznášali a vyhrážali sa im zabitím, no aj od žien, ktoré by pre nich spravili čokoľvek. Ženy im posielali svoje adresy a telefónne čísla. Pre mnohých by to mohlo byť priveľké pokušenie či nutkanie – ak to tak možno nazvať, keby sa dostali von. Obdivovateľky sa podpisovali pod vlastný rozsu­dok smrti bez toho, aby si to uvedomovali. Na druhej strane väčšina pacientov na stráženom oddelení nebude mať nikdy šancu spáchať na týchto ženách zločiny, o akých snívali. Jednoducho boli na to prichorí, dožijú svoje životy tu, za ostnatým drôtom."

Druhý detektívny román s inšpektorom Tommym Bergmannom nasleduje po Sveenovom úspešnom debute Posledný pútnik, ktorý sa stal Severskou detektívkou roku 2014, v slovenčine na budúci rok vychádza aj jeho pripravovaný tretí román.

Dvaja z vás môžu vyhrať detektívku Peklo je otvorené, stačí ak správne odpoviete, ako sa bude volať tretí pripravovaný román Garda Sveena:

  1. Všetky cesty vedú na sever
  2. Viedenské bratstvo
  3. Rozbúrená krv
 

Výhercovia:

Ján Č., Považská Bystrica

Mária B., Nová Dedinka

Blahoželáme!

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu