Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznáme váhercov súťaže s filmom Stevena Spielberga Kamoš Obor

Zobraziť galériu (19)
(Zdroj: PR)

Legendárny režisér Steven Spielberg prináša už 1.septembra na plátna kín príbeh z pera Roalda Dahla, ktorý si obľúbili milióny detí a ich rodičov po celom svete Kamoš obor. Môže malé dievčatko zvíťaziť nad hroznými, ozrutnými obrami - ľudožrútmi, ktorí šíria strach po celej krajine?

Máte pravdu - nemôže. Iba ak ... iba ak by jej pomohol dobrý kamarát, rovnako veľký ako oni - Kamoš Obor. Ale nemyslite si, že malá Sophia sa bude báť! Kamoš Obor je totiž veľmi zábavný spoločník a Sophiu i vás často rozosmeje. No a pretože má rád deti, určite sa stane aj vašim kamarátom.

SVET JE OBROVITEJŠÍ AKO SI DOKÁŽEŠ PREDSTAVIŤ

Uprostred noci, keď všetci aj dospelí spia hlbokým spánkom, opúšťajú temné stvorenia svoje úkryty, aby prevzali vládu nad svetom. 10-ročná Sophia tomu verí a preto nemôže vo svojej posteli v londýnskom sirotinci zaspať. Kým ostatné dievčatá snívajú, Sophie sa rozhodne porušiť jedno z pravidiel pani Clonkerovej. Vylezie z postele, nasadí si okuliare a vykloní sa z okna aby videla, ako vyzerá svet v mesačnom svite v hodine bosoriek. V strašidelnom striebornom svete známe ulice vyzerajú ako z rozprávky, ale z temnoty sa blíži čosi veľké a veľmi, veľmi vysoké. To niečo je obor, ktorý vytiahne Sophiu z izby a vezme ju do jeho domova v ďalekej krajine. Našťastie pre Sophiu je to Kamoš Obor, ktorý nie je ako ostatní obyvatelia Krajiny Obrov. Má 7 metrov, obrovské uši, vycibrený čuch a smiešne rozpráva. Jeho bratia sú dvakrát takí ako on, a minimálne dvakrát takí nebezpeční a vie sa o nich, že jedia ľudí, ale Kamoš Obor je vegetarián a obľubuje odpornú zeleninu s príznačným názvom Smradohorka.

 

Sophia má zo začiatku z tajomného obra strach, ale veľmi rýchlo zistí, že je milý a láskavý, a keďže sa s obrom nikdy predtým nestretla, chce sa ho spýtať na množstvo vecí. Kamoš Obor vezme Sophiu do Krajiny Snov, kam on chodí zbierať sny, aby ich potom mohol nosiť deťom.  Ukáže jej, ako sa rodia sny a v čom je skryté ich tajomstvo. Hoci každý z nich doteraz žil vo svojom vlastnom svete, začne sa medzi malou Sophiou a veľkým obrom rodiť priateľstvo.

Sophiina prítomnosť v Krajine Obrov však pritiahne neželanú pozornosť ostatných obrov, ktorí začínajú byť stále viac otravní. Sophie a Kamoš Obor sa musia vydať na cestu do Londýna, aby sa stretli s Kráľovnou a varovali ju pred nebezpečím, ktoré ľuďom hrozí od obrov, ale najskôr ju musia presvedčiť, že skutočne existujú. Spolu vymyslia plán, ako sa obrov zbaviť raz a navždy.

 

Spielberg bol Dahlovým fanúšikom už dávno – čítal jeho knižky svojim deťom, keď boli menšie. “Je to príbeh o priateľstve, vernosti a ochraňovaní priateľov a je to príbeh, ktorý dokazuje, že aj malé dievčatko môže veľkému obrovi pomôcť vyriešiť jeho najväčší problém,” hovorí.

Dahl si vymýšľal príbehy pre svoje deti a vnúčatá, ale vždy váhal dať ich na papier, čo nebolo cudzie ani režisérovi. “Keď som deckám rozprával obľúbený príbeh, prosili ma, aby som z toho spravil film. Našťastie Dahl napokon súhlasil, že sa o svoje so svetom podelí.“

 

Kamoš Obor je nesmierne populárny po celom svete a do dnešného dňa bol preložený do 41 jazykov. Bol najobľúbenejším príbehom aj pre samotného autora a už od 1.septembra sa môže stať Kamoš obor aj vašim najobľúbenejším príbehom.

 

OBROVSKÉ ZAUJÍMAVOSTI

•             Roald Dahl má príbeh Kamoša Obra najradšej zo všetkých svojich príbehov. Pôvodne si ho vymyslel ako rozprávku na dobrú noc a Sophie dostala meno podľa jeho vnučky.

•             V roku 2016 by sa Roald Dahl dožil 100 rokov

  •       Kamoš  Obor (Mark Rylance) je vysoký 7 metrov, čo je skoro 6krát viac ako Sophie (Ruby Barnhill). Najväčší obor v Krajine Obrov Horymäsojed (Jemaine Clement) meria 2krát toľko ako Kamoš Obor, ktorý je tam považovaný za krpca.

•             Roald Dahl bol sám neobyčajne vysoký – skoro 1,9 m.

•             Nakrúcanie Kamoša Obra bolo kombináciou živých hercov a digitálnej technológie. Režisér Steven Spielberg nafilmoval hercov v oblekoch zachytávajúcich pohyb na tej istej scéne ako predstaviteľov ľudských postáv, aby vzájomne mohli na seba reagovať a nepohybovali sa iba na prázdnom zelenom pozadí.

 

Stačí ak správne odpoviete na súťažnú otázku  3 z vás sú v hre o balíček fimových cien!:

Ako sa volá kamarátka Kamoša Obra, ktorá ho sprevádza ?

  1. Sonička
  2. Sophie
  3. Silvia

Výhercovia:

Stanislav V., Michalovce

Eva S., Medzibrod

Ondrej Č., Bratislava

Blahoželáme! 

Organizátorom súťaže je Forum Film Slovakia s.r.o.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu