Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poznáme výhercov severskej detektívky Indická nevesta

(Zdroj: Premedia)

Pre Karin Fossumovú je písanie detektívok vždy príležitosťou napísať zároveň aj sociálny román. To, čo pribudlo v jej piatej knihe, je milostný príbeh.

Začalo sa to cestou Gundera Jomanna. Osamelý a dobrácky čudák sa vybral až do Indie, aby si našiel ženu. Keď sa ho ľudia na to pýtali, nepovedal, po čo tam vlastne ide. Nepriznal si to ani sám pred sebou. Hovoril, že chce vidieť čo-to zo sveta, tak to vysvetlil, keď sa ho vypytovali kolegovia. Považovali to za extravagantnosť, veď si nikdy nič nedoprial. Zriedkakedy si vyrazil do mesta, nechodil na vianočné večierky, vždy robil čosi v dome, záhrade alebo sa babral s autom. Nikdy nemal ženu, aspoň teda nik o nej nevedel. Gunder sa nestaral o to, čo ľudia o ňom hovoria, vlastne to bol veľmi cieľavedomý muž. Síce pomalší, ale tam, kam sa chcel dostať, sa dostal – bez toho, aby narobil veľa hluku.  

„Jedna z najlepších autoriek novej severskej vlny... Brilantný opis klaustrofóbneho nórskeho vidieka,“ hodnotil román Indická nevesta recenzent britských Timesov. V Elvestade, malej nórskej dedine, sa Konrad Sejer a Jacob Skarre púšťajú do vyšetrovania výnimočne brutálnej vraždy. Len deň predtým čaká postarší novomanžel márne na svoju ženu Púnu, s ktorou sa stretol v indickom Mumbaji a hneď sa zamiloval. Gunder ju mal vyzdvihnúť na letisku, no jeho sestra mala dopravnú nehodu a leží v kóme v nemocnici, preto požiadal o pomoc miestneho taxikára. Ten však Púnu nenájde a neobjaví sa ani vo svojom novom domove.

Indická nevesta je napínavá detektívka a zároveň krásne napísaný ľúbostný román. Karin Fossumová za knihu získala prestížnu sošku Brageho, Golden Dagger Award a LA Times Book Award. Práve vďaka nej sa jej podarilo podmaniť si aj pre Európanov ťažko dosiahnuteľný americký trh.

Karin Fossumová si vyslúžila prívlastok kráľovná nórskej detektívky. Jej séria o inšpetktorovi Konradovi Sejerovi vychádza v slovenčine chronologicky, od jej detektívneho debutu Evino oko o žene, ktorej sa vymkne z rúk pokus živiť sa ako prostitútka, cez román Neobzeraj sa o mladej zavraždenej žene na brehu jazera, príbeh o schizofrenikovi na úteku zo psychiatrickej liečebne Kto sa bojí vlka, zvláštne generačné stretnutie v detektívke Keď diabol svieti na cestu a najnovšie exotickú Indickú nevestu

Dvaja z vás môžu vyhrať román Indická nevesta, stačí ak správne odpoviete na nasledujúcu otázku: Ako sa do roku 1997 volalo indické mesto Mumbaj?

  1. Madhjapradéš
  2. Meghálaj
  3. Bombaj

 

Výhercovia:

Zuzana Žiačková, Žilina

Zuzana Gažíková, Valaská Belá

Blahoželáme:

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu