Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odborník o Flašíkovej chorobe: Fedor, toto ťa čaká!

Onkológ Jozef Dolinský a Fedor Flašík. Zobraziť galériu (3)
Onkológ Jozef Dolinský a Fedor Flašík.

BRATISLAVA - Šanca na vyliečenie je vysoká! Po tom, čo podnikateľovi Fedorovi Flašíkovi (52) lekári diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín, finančník pre topky.sk priznal, že ho už čoskoro čaká chemoterapia. My sme u onkológa Jozefa Dolinského z Národného onkologického ústavu zisťovali, aké sú postupy liečenia v prípade spomínaného ochorenia.

Známy podnikateľ Fedor Flašík sa pred niekoľkými týždňami dozvedel správu, ktorá mu zmenila život. Po preventívnej prehliadke lekári zistili, že milionár má rakovinu lymfatických uzlín.

Topky.sk na margo toho oslovili onkológa MUDr. Jozefa Dolinského, odborníka z Národného onkologického ústavu. Zisťovali sme, aké sú postupy liečenia pri takomto ochorení. „Štandardný manažment indolentných lymfómov zahŕňa viaceré prístupy ako napr.: ´watch and wait´ stratégiu (teda iba sledovanie, ktoré sa zvažuje najmä u starších pacientov so sprievodnými inými ochoreniami, ktorí nemajú klinické ťažkosti), rádioterapiu, chemoterapiu, imunoterapiu, rádioimunoterapiu a cielenú ´biologickú´ liečbu. Liečba sa určuje podľa typu a predovšetkým štádia ochorenia,“ vysvetľoval Dolinský a pokračoval: „Významná časť pacientov nemá v dobe zistenia diagnózy žiadne klinické príznaky, v odborných kruhoch sa pripúšťa aj možnosť oneskoreného začatia liečby, t.j. až pri objavení sa prvých príznakov. Väčšina pacientov predsa len v priebehu ďalších rokov potrebuje liečbu.“

Napriek krutým verdiktom sa Fedor nemieni vzdať a chce bojovať. Ako nám sám prezradil, čaká ho chemoterapia. „Budem podstupovať chemoterapiu, ktorú mi budú podávať ambulantne 3-4 týždne v 6-8 cykloch, " netajil Flašík.

Zaujímalo nás preto, aká je úspešnosť liečby chemoterapiou. Pravdepodobnosť účinnosti tzv. prvolíniovej chemoterapie, čiže pravdepodobnosť zmenšenia, eventuálne vymiznutia, choroby, je 80 až 90 %. To znamená, že 80-90 % pacientov profituje z prvolíniovej chemoterapie. Liečba je ale dlhotrvajúca, v priebehu ochorenia sa striedajú obdobia zhoršenia stavu a nálezov s obdobiami zlepšenia. Šanca na úspešnú liečbu je vysoká,“ povedal pre topky.sk onkológ Jozef Dolinský, ktorý tvrdí, že ochorenie má dlhotrvajúci priebeh a v podstate sa považuje za chronické ochorenie.

Čo je chemoterapia?

Chemoterapia je liečba nádoru pomocou liekov a jej cieľom je zabíjať nádorové bunky. Problémom je však malá metabolická odlišnosť nádorových a zdravých buniek, preto pri jej podávaní dochádza aj k zabíjaniu zdravých buniek. Poškodenie zdravých buniek sa prejavuje u pacientov ako nežiaduci účinok chemoterapie. Jednotlivé nádory sú rôzne citlivé na chemoterapiu. Medzi najcitlivejšie patria nádory semenníkov a lymfatických orgánov.

Ako už bolo spomínané, chemoterapia nepoškodzuje len nádorové bunky, ale aj bunky zdravé. A to najmä tie, ktoré rýchlo rastú. Sú to hlavne bunky kostnej drene, tráviaceho systému, korienkov vlasov a pohlavné bunky. Výhodou je, že tieto bunky majú vysokú schopnosť samoobnovovania sa a preto je väčšina nežiaducich účinkov len dočasná.

Medzi nežiaduce účinky chemoterapie patrí hlavne pokles bielych a červených krviniek, krvných doštičiek, nevoľnosť, vracanie, hnačky alebo vypadanie vlasov. V dôsledku poklesu krviniek, ale aj v dôsledku poškodenia slizníc chemoterapiou, sa zvyšuje riziko infekčných komplikácii. Pri poklese krvných doštičiek sa zase zvyšuje náchylnosť na krvácanie. Okrem telesných zmien väčšina pacientov pociťuje aj istý stupeň zmien v emocionálnej oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu