Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Depeche Mode v Bratislave: Rozpútali ošiaľ napriek lejaku!

Líder Depeche Mode Dave Gahan to na bratislavskom koncerte rozbalil. Zobraziť galériu (27)
Líder Depeche Mode Dave Gahan to na bratislavskom koncerte rozbalil.

BRATISLAVA - Štadión Inter včera nezaplavil iba dážď, ale aj prívalová vlna čiernej farby. V hlavnom meste totiž večer vystúpila kultová skupina Depeche Mode, ktorá si doslova podmanila 30-tisícové publikum. Aj napriek hustému lejaku sa fanúšikovia vynikajúco zabávali. Letný dážď totiž často dotváral atmosféru jednotlivých pesničiek.

Na Slovensko priletela kapela krátko po 16:00. Na samotné pódium sa trojica Dave Gahan, Martin Gore a Andrew Fletcher alias Depeche Mode dostala po predskokanoch pomerne skoro – už o 20:07. Po skúsenostiach z predošlých rokov však väčšina fanúšikov očakávala neskorší štart, čo malo za následok, že už počas toho, ako hrala britská formácia úvodné skladby, ešte prúdili na štadión davy ľudí.

Rovnako ako na iných koncertoch v rámci európskej časti Tour of the Universe začali predstavovaním skladieb z aktuálneho CD Sounds of the Universe (2009). Úvodnú In Chains vystriedal singel Wrong a novinka Hole To Feed. Na štadióne Inter následne zazneli skladby pochádzajúce z deväťdesiatych rokov - Walking In My Shoes z roku 1993, It's No Good z roku 1997 a A Question of Time z roku 1991.

Na predchádzajúci album Playing the Angel (2005) a deti Martina Gorea si skupina z Essexu spomenula pri singli Precious. Po tom, ako v Bratislave ustálo mierne mrholenie, sa zdalo, že Depeche Mode si v slovenskej metropole opäť vybavil dobré počasie – rovnako ako pred troma rokmi.

 

VIDEO: Siedma v poradí odznela na bratislavskom koncerte pieseň Precious.

Po rytmickej klasike Fly On The Windscreen sa však v hlavnom meste poriadne rozpršalo a rovnaké počasie sprevádzalo koncert až do konca. Popri lídrovi Daveovi Gahanovi oblečenom v typickom čiernom tielku so šálom rovnakej farby omotanom okolo krku sa úlohy speváka zhostil na dve skladby aj Martin Gore obsluhujúci inak najmä gitaru a klávesy. Jeho interpretácia piesní Little Soul a Home spôsobovala zimomriavky ešte viac ako studené kvapky stekajúce po tvári.

VIDEO: Depeche Mode a ich skladba Home na bratislavskom štadióne.

Štyridsaťsedemročný Gahan, ktorému museli pred niekoľkými týždňami chirurgicky odstrániť tumor z tela, pôsobil v pondelok vitálne a miestami mu jeho kondíciu určite závideli aj omnoho mladší návštevníci koncertu. Na návrat na koncertné pódiá po prekonaní gastroenteritídy (8. júna v Lipsku) si Gahan spomenul možno i pri piesni Come Back, či pri ďalšej predstavenej novinke Peace. Jediné, čo mu možno trošku vytknúť, je, že prakticky nevybiehal na vysunuté pódium, ktoré zasahovalo až do kotla fanúšikov. Zrejme nechcel zbytočne v daždi pokúšať nalomené zdravie. Sériu skladieb s prívlastkom „naj“ odštartovali Depeche Mode singlom I Feel You.

VIDEO: Depeche Mode - I Feel You

Pokračovalo sa kúskom Policy Of Truth z albumu Violator (1990) a už dávno nesmrteľným hitom Enjoy The Silence, ktorý po rokoch upravili do svojej podoby napríklad Tori Amos, Keane či Mike Shinoda z Linkin Park. Táto skladba nenechala chladným nikoho na štadióne a postavila na nohy úplne všetkých. Tridsaťtisícový dav sa vlnil v rytme nesmrteľnej skladby.

VIDEO: Depeche Mode - Policy Of Truth

VIDEO: Skladba Enjoy The Silence dostala všetkých do varu.

Ďalšia nielen pre priaznivcov Depeche Mode notoricky známa skladba Never Let Me Down Again z albumu Music for the Masses (1987) ukončila základný set anglickej skupiny.

 

VIDEO: Počas skladby Never Let Me Down Again mával rukami tridsaťtisícový dav tak, ako ho nabádal Dave Gahan.

Návštevníci koncertu, ktorí do Bratislavy prišli z východu republiky, ale i zo susedného Rakúska, Poľska či Česka, ani nemuseli dlho tlieskať, aby členovia koncertnej zostavy Depeche Mode prišli na pódium odohrať ešte niekoľko skladieb zo svojho repertoáru.

Tou prvou bola 23 rokov stará Stripped nasledovaná klasikou Master And Servant z roku 1984. Prvú prídavkovú porciu ukončila pieseň Strangelove s provokatívnym videoklipom v pozadí. Stále sa však čakalo minimálne na jeden veľký hit. Fanúšikovia, ktorých už dávno prestalo trápiť totálne premočené oblečenie, sa o desiatej hodine večer dočkali. Depeche Mode nevynechali legendárny singel Personal Jesus a s nočnou Bratislavou sa rozlúčili príznačnou skladbou Waiting For The Night.

 

VIDEO: Predposlednou piesňou bratislavského koncertu bola legendárna skladba Personal Jesus.

Napriek skutočne nepriaznivému počasiu britská legenda opäť nesklamala a dokázala, prečo má aj po takmer tridsiatich rokoch pôsobenia na scéne verných fanúšikov na celom svete. Mnohí z nich sa po viac ako dve hodiny trvajúcom koncerte pobrali na oficiálnu after párty do neďalekej Športovej haly na Pasienkoch, kde sa o zábavu starali do rána dídžeji Diablo, Krto a Caleydon.

Setlist koncertu skupiny Depeche Mode v Bratislave (22. júna 2009):

1. In Chains

2. Wrong

3. Hole To Feed

4. Walking In My Shoes

5. It's No Good

6. A Question Of Time

7. Precious

8. Fly On The Windscreen

9. Little Soul

10. Home

11. Come Back

12. Peace

13. In Your Room

14. I Feel You

15. Policy Of Truth

16. Enjoy The Silence

17. Never Let Me Down Again

 

Prvá časť prídavkov:

18. Stripped

19. Master And Servant

20. Strangelove

 

Druhá časť prídavkov:

21. Personal Jesus

22. Waiting For The Night



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu