Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Soňa Lexmanová: Tri razy prišla o dieťa!

Soňa Lexmanová Zobraziť galériu (4)
Soňa Lexmanová

BRATISLAVA - Tak veľmi chcela byť mamou. Porodiť dieťa a konečne vytvoriť rodinu, o akej vždy snívala.

Táto jednoduchá cesta za šťastím sa však pre známu tvár TV Markíza Soňu Lexmanovú (29) zmenila na životnú skúsenosť plnú bolesti a beznádeje.

V priebehu dvoch rokov Soňa trikrát prišla o vytúženého potomka. "Cítila som sa menejcenná, že nedo-kážem dať človeku život, že som nanič žena, nanič matka," roztraseným hlasom spomína na prežité peklo. A len veľmi opatrne rozpráva o zázraku, ktorý už štvrtý mesiac nosí pod srdcom...

Soňa Lexmanová - za slobodna Mošková - sa vydávala v auguste 2002. A na Vianoce oznámila príbuzným veľkú novinu - Som tehotná! "Moja radosť trvala krátko. V siedmom týždni som o bábätko prišla," otvorene hovorí redaktorka spravodajstva o svojej ťažkej životnej skúške.

"Keď sa mi to stalo prvý raz, povedala som si, že príroda si urobila vlastnú očistu. Ale potom to začalo byť zlé," Soňa nedokáže utajiť slzy. V nasledujúcom krátkom období totiž ešte dvakrát potratila... A to sa odrazilo aj na jej psychike.

"Bol to zabijak. Neustále som si kládla otázku, prečo sa to stalo práve mne. Nechápala som, prečo ženy, ktoré deti mať nechcú, ich bez problémov majú a ja, ktorá tak veľmi túžim porodiť dieťa, to nedokážem," zdôveruje sa markizáčka, ktorá po troch neúspešných tehotenstvách na krátky čas prepadla zúfalstvu a beznádeji.

"Bola som apatická a zmocnil sa ma nezdravý pocit tiesne. Skôr, než ma to pohltilo, vrhla som sa do práce," vysvetľuje Soňa spôsob, vďaka ktorému sa jej podarilo vyhnúť depresiám a vážnym psychickým problémom.

"Pre manžela i mňa to bola veľká záťaž. Dlho som si myslela, že som na tú bolesť sama, že plačem iba ja, že to bolí iba mňa. Hnevala som sa na partnera, že on svoje pocity nedáva najavo tak ako ja. Ale až neskôr som pochopila, že on to prežíva inak. Že aj on trpí - vo svojom vnútri," rozpráva o svojich zisteniach Lexmanová.

Soňa ani jej manžel Juraj (29) sa napriek trom nevydareným pokusom splodiť dieťa nevzdali. Obaja sa podrobili genetickým testom, nechali si urobiť hormonálne profily i testy plodnosti. Trvalo to trištvrte roka. Potom však prišlo šokujúce zistenie: Výsledky rozborov ukázali, že manželia Lexmanovci sú úplne zdraví!

Keď Soňa pred tromi mesiacmi opäť zistila, že v jej tele sa rodí nový život, nechcela sa tešiť. Bála sa, že znovu sa môže všetko skončiť - rýchlo a bolestne.

"Snažila som sa zachovať si chladnú hlavu. Všetko som konzultovala s lekármi a na dva mesiace som sa nechala hospitalizovať na bratislavskej súkromnej klinike, kde som bola pod neustálym dohľadom odborníkov," zdôveruje sa. Dnes už je Soňa doma v Trenčíne, má nariadený pokojový režim a pravidelne dochádza do bratislavskej poradne pre budúce mamičky.

Vytúžené dieťa by malo prísť na svet v polovici apríla a rodičia preň už vybrali aj meno. "Chlapček sa bude volať Alexander a dievčatko dostane meno po manželovej prapraprababičke Johanke," plánuje Soňa, ktorá by to aj po prežitých útrapách skúsila znova!

"Aj teraz som vyrovnaná s tým, že stať sa môže čokoľvek," dodáva redaktorka, ktorá vo svojom štvrtom tehotenstve prekročila magickú hranicu trimestra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu