Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jakubiskova Bathory dostala na Oscara zákaz!

Juraj Jakubisko Zobraziť galériu (9)
Juraj Jakubisko

BRATISLAVA - Divácky najúspešnejší film v dejinách slovenskej kinematografie, Bathory od režiséra Juraja Jakubiska, nedostal šancu vybojovať prestížnu sošku Oscara pre Slovensko. Snímka, ktorú z hlasovania vyradila Slovenská filmová akadémia, však podľa jej tvorcov skúsi zabojovať v iných kategóriách o americkú cenu.

Historický veľkofilm doteraz na Slovensku videlo 450.000 ľudí, spolu s Českom tak má vyše milióna divákov. Akadémia Bathory nenominovala, lebo podľa nej medzi jej autormi neprevažovali domáci filmári.

"Bathory je väčšinový slovenský film a rozhodol o tom status, ktorý bol udelený ministerstvom kultúry," argumentovala dnes producentka filmu Deana Jakubisková-Horváthová. Podľa nej je podiel Slovenska na filme 60-percentný a akadémia film vyradila nelegitímne.

Tvrdila, že Bathory spĺňa už hlavné posudzované kategórie, keďže Slovákmi sú jeho režisér a scenárista Jakubisko i ona sama ako producentka. "Film Bathory je koprodukčným filmom, ktorý napriek skutočnosti, že slovenská spoločnosť bola hlavným producentom filmu, tiež nespĺňa kritériá kategórie ceny pre cudzojazyčný film," tvrdila naopak viceprezidentka akadémie Zuzana Mistríková.

Podľa nej prípad Bathory konzultovali aj s americkou akadémiou. O vyradení filmu rozhodlo šesťčlenné prezídium slovenskej akadémie. Mistríková pritom bola riaditeľkou sekcie médií a audiovízie v čase, keď ministerstvo uznalo film za slovenský. Podľa Jakubiskovej však akadémia rozhodla bez podkladov, dokonca vraj nemala ani úradný preklad podmienok nominácie na Oscara.

Akademici do boja o sledovanú trofej za Slovensko poslali hraný dokument Slepé lásky. Bathory to podľa Mistríkovej môže skúsiť v iných kategóriách.

O cenu by sa napríklad mohla uchádzať hlavná predstaviteľka, Britka Anna Frielová. Podľa producentky majú na rozhodnutie ešte mesiac. Oscara tak slovenským tvorcom ako prvý a zatiaľ posledný film priniesol v roku 1965 československý Obchod na korze.

Jakubisková hovorí o neoprávnenom vyradení filmu Bathory z hlasovania SFTA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu