Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel herec Otto Lackovič

Otto Lackovič
Otto Lackovič (Zdroj: ČTK)

PRAHA – Krátko pred svojimi 81. narodeninami zomrel v pondelok 4. januára v jednej z pražských nemocníc divadelný a filmový herec Otto Lackovič. ČTK to dnes oznámila jeho rodina.

V deň pohrebu Gustava Heverleho odišiel tak ďalší z pamätníkov Divadla ABC z čias, keď v druhej polovici 50. rokov stál v jeho čele Jan Werich. Jeho filmografia vrátane práce pre televíziu obsahuje viac ako sedemdesiat titulov.

Otto Lackovič sa narodil 5. apríla 1927 v Hlohovci (okres Trnava). Od roku 1945 prešiel scénami v Nitre, Michalovciach, Prešove a v Žiline. Od roku 1955 pôsobil v pražskom Divadle satiry, premenovanom neskôr Werichom na Divadlo ABC. Jeho herectvo vynikalo zmyslom pre karikatúru. Od začiatku 50. rokov spolupracoval s českým a slovenským filmom. Jeho profesionálny život "poznamenal" režisér Dušan Klein, ktorý ho zaškatuľkoval ako "cigáňa". Klein sa totiž v roku 1953 objavil ešte ako chlapec s Lackovičom vo filme režiséra Jiřího Weissa Můj přítel Fabián - a sľúbil mu rolu.

"Pri nakrúcaní mi hovoril, že pôjde študovať filmovú réžiu a potom ma bude obsadzovať do svojich filmov. Najskôr som hral cigáňa v jeho filme Radikální řez, potom vo filme Kdo se bojí, utíká a i do tretice mi ponúkol úlohu rómskeho holiča Pištu," spomínal na to neskôr Lackovič. Kleinom sa inšpiroval režisér František Filip a Lackoviča obsadil ako hydinára Fera do seriálu Chalupáři.

"Budem na neho spomínať nielen ako na herca, ktorý hral v niekoľkých mojich filmoch cigánske postavy, ale aj ako na druhého otca, ktorého mi robil práve vo filme Můj přítel Fabián," povedal pre ČTK Klein. S Lackovičom naposledy hovoril pred týždňom. Priatelili sa viac ako 50 rokov.

Otto Lackovič hral aj v seriáloch Bylo nás pět (1994), Synové a dcery Jakuba skláře, Rodáci, 30 případů majora Zemana a vo filmoch Nesmrtelná teta, Trhala fialky dynamitem, Sestřičky, Bumerang (1983). V 90. rokoch ochorel, ako silný fajčiar, na rakovinu pľúc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu