Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Snehový betlehem stojí v Tatrách

Betlehem zo snehu obdivujú aj Ivan Štefančin s priateľkou Adelou Tóthovou. Zobraziť galériu (2)
Betlehem zo snehu obdivujú aj Ivan Štefančin s priateľkou Adelou Tóthovou.

VYSOKÉ TATRY - Na Rainerovej chate (1 301 m. n. m.) vo Vysokých Tatrách vyrástol snehový betlehem! Chatár Peter Petras (59) ho začal stavať koncom novembra a definitívne ho chce dokončiť na Troch kráľov. Už teraz však jeho dielo obdivujú stovky turistov.

Betlehem stavia chatár pravidelne od roku 1998. Túto zimu sa mu vďaka bohatej snehovej nádielke podarilo postaviť jeden z najväčších betlehemov. „Nemám ho presne odmeraný, ale vysoký je asi 4 a široký 5 metrov,“ uviedol chatár. Sneh vŕšil na kopu už od konca novembra. Keď ho mal dostatok, zobral do rúk lopatu a mačetu a pustil sa do tvarovania. Detaily dorábal sochárskym dlátom, kelňou či dokonca odmerkou na kávu.

Hodiny, ktoré na stavbe betlehemu strávil, nevie presne zrátať. „Robil som po vyučovaní v škole a cez víkendy. Aj teraz trávim denne pri betleheme asi pol druha hodiny. Do Troch kráľov by som chcel na vrchu postaviť ešte malú vežičku,“ prezradil Kežmarčan. Najviac ho trápia nedisciplinovaní turisti, ktorí aj napriek upozorneniu ničia či „dorábajú“ sochy v betleheme. Očarujúca snehová stavba by mala podľa P. Petrasa vydržať až do jari. Potom k nej pribudne snehové veľkonočné vajíčko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu