Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Začnú vyrábať dezodoranty pre vtáky

Kivi veľký
Kivi veľký

WELLINGTON - Novozélandskí vedci pracujú na vývoji dezodorantu, ktorý bude chrániť endemické vtáky pred útokmi predátorov. Miestne vtáctvo, ku ktorému sa radí napríklad aj známy kivi, má výrazný pach a pre útočníkov je ľahko vystopovatelný. Napísal to dnes novozélandský denník Dominion Post.

Na Novom Zélande sa vyskytuje niekoľko druhov endemických vtákov, ale žiadny cicavec. Tí, ktorí tam teraz žijú, doviezli z pevniny, často zo vzdialených končín.

Mačky, hranostaji a ďalšie druhy novozélandské vtáky nemilosrdne lovia a ich populáciu devastujú. Podľa vedcov im to uľahčuje nezvyčajne výrazný telesný pach miestneho vtáctva. Ide tu o výsledok evolúcie, pretože vtáky, ktorí žijú odpradávna na miestach, kde sa spolu s nimi vyskytovali aj ich nepriatelia, sú pachovo pre cicavce ďaleko horšie rozoznateľní.

Jim Briskie z novozélandskej univerzity v Canterbury povedal, že kivi napríklad páchne po hubách a amoniaku, kým papagáj soví, ktorému hrozí vyhynutie, zanecháva pachovú stopu podobnú spráchnivelému husľovému púzdru. Takže dravá zver s jeho vyhľadaním nemá najmenší problém.

Briskieov tím dostal na výskum pachu endemických druhov v prepočte približne 320 000 eur. Jeho úlohou bude dopracovať sa k preparátu, ktorý výrazný pach endemických druhov zastrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu