Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Kalifornii objavili fosílie prehistorických cicavcov

ilustračné foto
ilustračné foto

LOS ANGELES - Pracovníci elektrárenskej spoločnosti Southern California Edison objavili počas výkopových prác v kaňone San Timoteo vzdialenom približne 140 kilometrov juhovýchodne od Los Angeles takmer 1500 fosilizovaných kostí rôznych druhov cicavcov, ktorých vek vedci určili na približne 1,4 milióna rokov.

Tento objav poskytne odborníkom informácie o ekosystéme a klíme, ktorá tam v tomto období panovala.

Nájdené fosílie patria celkovo 35 druhom cicavcov vrátane mačkovitej šelmy, ktorá bola predchodcom takzvaných šabľozubých tigrov. Okrem nej nález obsahuje pozostatky leňochov veľkosti medveďa, dvoch druhov tiav, doteraz neznámeho druhu jeleňa, koní, rôznych hlodavcov a pravdepodobne aj lamy. Na nálezisku sa taktiež našli stopy po rôznych druhoch rastlín ako sú napríklad duby, platany, brezy alebo borovice. Všetky fosílie vedci na čele s mikrobiológom Rickom Greenwoodom z náleziska premiestnili do múzea Western Science Center v meste Hemet, kde budú od budúceho roka vystavené.

Kaňon San Timoteo je v súčasnosti vyschnutou oblasťou, pred 1,4 milióna rokmi tu však pravdepodobne boli mokrade. Práve v jednej z nich podľa všetkého uviazli aj živočíchy, ktorých fosílie sa teraz našli. Odborníci predpokladajú, že zvieratá sa prišli na toto miesto napiť a uviazli tu. Niektoré z nich sa mohli následne stať korisťou predátorov, ktoré taktiež v mokradi uviazli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu