Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Heňa Mičkovicová urobila v predajni rozruch

Henrieta Mičkovicová Zobraziť galériu (3)
Henrieta Mičkovicová

BRATISLAVA – Herečka Henrieta Mičkovicová bola dnes vo veľmi zvláštnej situácii. Ako zaneprázdnená herečka, ktorá stále nakrúca a zároveň sa stará o rodinu, si potrebovala vybaviť paušál, aby mohla byť v kontakte so svojimi najbližšími. Dnes pred obedom prišla do predajne na Krížnej ulici v Bratislave, kde však začala komunikovať s predajcom posunkami.

Obchodník nezostal zaskočený, keďže posunkový jazyk ovláda a Heňa si vybavila všetko, čo potrebovala. Sympatická herečka sa týmto spôsobom zapojila do projektu spoločnosti Slovak Telekom 7. zmysel a ukázala, aké náročné je pre Nepočujúcich dorozumieť sa a zvládať každodenné situácie vo svete počujúcich.

„Tvárime sa ako rozvinutá spoločnosť, ale v integrácii hendikepovaných máme, podľa mňa, čo doháňať. V zahraničí sú takýto ľudia normálnou súčasťou spoločnosti, paradoxne, my sa k nim správame, ako by nás mali niečím nakaziť. Fakt, že sú Nepočujúci ešte neznamená, že nemôžu byť vzdelaní a rozhľadení - jednoducho múdri,“ povedala k svojmu zážitku z posunkovania Heňa Mičkovicová.

S Heňou komunikoval posunkami Karol Karkes, predajca Slovak Telekomu: „Z vlastnej skúsenosti viem, že Nepočujúci oceňujú, ak oproti nim stojí človek, ktorý ovláda posunkový jazyk. Tešia sa, že s nimi má kto komunikovať a nemusia sa obávať, že im nikto nerozumie. Osvojiť si základy tohto jazyka a komunikovať s Nepočujúcimi sa dá naučiť. Je to pre mňa obohacujúci pocit, keď viem, že mu poradím a pomôžem.“

Riaditeľka Asociácie Nepočujúcich Slovenska Ľubica Šarinová povedala o Henriete, že bola pri učení posunkov veľmi svedomitá. Jej zvládnutie ohodnotila takto: „Na začiatku jej výraz tváre vyjadroval strach z neznáma, presne taký, aký majú Nepočujúci, keď si prídu niekde niečo vybaviť. Avšak keď už komunikovala s človekom, ktorý ovládal posunkový jazyk, začala sa tešiť, že vybavila všetko, čo potrebovala. Heňa je dôkazom toho, že aj takto vyťažený človek ako je ona, si dokáže nájsť čas a naučiť sa základy posunkového jazyka, čím sa priblížila Nepočujúcim.“

Heňa sa zapojila do projektu 7. zmysel spolu s ďalšími známymi osobnosťami ako Tomáš Maštalír, Zlatka Puškárová či Ady Hajdu. Každý z nich musí zvládnuť určitú životnú situáciu, ktorú musí vysvetliť a odkomunikovať posunkovým jazykom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu