Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyrobili zubatý kondóm, má chrániť pred znásilnením

Zubatý kondóm má slúžiť ako ochrana pred znásilnením
Zubatý kondóm má slúžiť ako ochrana pred znásilnením

JOHANNESBURG - Juhoafrická lekárka Sonnet Ehlersová spomína na chvíľu pred 40 rokmi, keď mala nočnú službu na pohotovosti a dovnútra vošla zničená obeť znásilnenia. Oči mala ako bez života, bola ako mŕtvola. "Pozrela sa na mňa a povedala: 'Kiež by som tam dole mala zuby'. Sľúbila som jej, že raz urobím niečo, aby som pomohla ľuďom, ako je ona," uviedla lekárka, ktorá počas terajších futbalových majstrovstiev sveta predstavila svoj vynález - "zubaté "ženské kondómy Rape-axe.

Žena si latexový femidom, ako sa ženským prezervatívom hovorí, zasunie podobne ako tampón. Vnútri sú rozoklané rady zahnutých háčikov, ktoré sa zachytia na penise muža, ak do ženy násilím vnikne, vysvetlila Ehlersová spravodajskému serveru CNN. Akonáhle sa kondóm zachytí, môže ho odstrániť len lekár a ten by sa mal postarať o to, aby ešte predtým informoval políciu.

"Bolí to. Muž s tým nemôže močiť ani chodiť," vysvetlila Ehlersová. "Keď sa to pokúsi dať dole, zachytia sa háčiky ešte pevnejšie ... nepreniknú ale kožou, a tak nehrozí krvácanie." Lekárka predala svoj dom a auto, aby mohla projekt Rape-axe začať a chce rozdať 30 000 obranných femidomov zadarmo počas futbalového šampionátu.

"Radila som sa s inžiniermi, gynekológmi aj psychológmi, aby mi pomohli navrhnúť dizajn a zabezpečiť jeho bezpečnosť," uviedla. Po skúšobnom období by mali byť ochranné prezervatívy dostupné za cenu v prepočte zhruba 1,6 eur. "Ideálne by bolo, keby si kondóm ženy brali, keď idú na nejakú schôdzku naslepo alebo do miest, kde sa necítia bezpečne," dodala matka dvoch dcér.

Kritici však tvrdia, že ženský kondóm nie je dlhodobým riešením a navyše hrozí, že muž, ktorý sa do jeho pasce chytí, si zlosť vybije na žene zvýšeným násilím.

Podľa organizácie Human Rights Watch (HRW) patrí Juhoafrická republika ku krajinám s najväčším počtom znásilnení na svete. Vo väčšine afrických krajín pritom odsúdenia mužov za znásilnenie nie sú bežné; ženy, ktoré sa stávajú jeho obeťou, nemajú bezprostredný prístup k lekárskej starostlivosti a testy DNA, ktoré by zabezpečili dôkaz proti konkrétnemu mužovi, nie sú dostupné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu