Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krížovky: Lúštime viac ako 90 rokov

BRATISLAVA - Cibria rozum, trénujú pamäť, vyplnia voľný čas, pobavia i poučia. Jestvujú takmer v každej krajine a tiež sa hovorí, že kto ich dokáže vylúšiť v cudzom jazyku, zvládol danú reč celkom dobre. Reč je o krížovkách!

Prvá krížovkárska horúčka opantala ľudí v dvadsiatych rokoch 20. storočia. Populárne štvorčeky sa vtedy objavili na všetkom, od oblečenia až po šperky.

Na našom území sa názov "krížovka" po prvýkrát objavil v roku 1923. Aj keď ich zostavovanie sa pre mnohých stalo čoskoro koníčkom, so samotným riešením to bývalo horšie. Autorská "anarchia" totiž spôsobila, že bolo dovolené takmer všetko - slová v pádoch, v najrôznejších tvaroch i "patvaroch", slová obrátené, skomolené a aj také, ktoré poznal len autor. "V súčasnosti je však autorov, ktorí robia kvalitné krížovky málo, možno tak 50," hovorí korektor krížoviek a jeden z mála profesionálnych krížovkárov na Slovensku Jaroslav Izing. Pri lúštení sa podľa neho treba zamerať najprv na krátke výrazy, skratky, pri ktorých sme si na 100 percent istí. Potom je potrebné vpisovať dlhšie a dlhšie výrazy, až pokiaľ sa neobjaví tajnička.

Na jednu z najobľúbenejších voľnočasových činností stavilo v lete aj vydavateľstvo Ringier, ktoré pre milovníkov populárnych štvorčekov pripravilo za cenu 11,90 Sk špeciálne letné vydanie Nový čas - Krížovky. "Veríme, že zaujmeme nielen cenou, ale najmä kvalitou," hovorí redaktorka Soňa Rybárová. Na 52 stranách tu čitateľ nájde viac ako 70 rôznych krížoviek, na svoje si prídu tak milovníci klasiky, ako aj tí, ktorí dávajú prednosť osemsmerovkám, doplňovačkám, bunkovkám či štvorcovkám. K tomu celému si každý krížovkár môže "vylúštiť" 25 zaujímavých cien. Ako totiž dopĺňa Izing, lúštenie krížoviek je okrem toho, že ide o príjemné strávenie voľného času, pri ktorom si lúštiteľ precvičuje mozgové závity a rozširuje slovnú zásobu, aj vecou výhry. "Ak k tomu krížovkár so šťastím niečo vyhrá, radosť je o to väčšia," dopĺňa.

Kto to celé vymyslel

Autorom novodobej krížovky bol Angličan Arthur Wynne, ktorý ako chlapec emigroval do USA. Ten vyhotovil svoj prvý slovný kríž či hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca presne na Vianoce v roku 1913 ako redaktor zábavnej rubriky amerického denníka New York World. Vzápätí sa v novinách po prvýkrát objavila krížovka pod názvom Word - Cross (slovo - kríž, krížom). Slová sa v nej čítali rovnako vodorovne aj zvisle. K hádanke vyšla aj inštrukcia - Vyplňte malé políčka slovami, ktoré sa zhodujú s uvedenými definíciami.

Onedlho si začali Wynnove "duševné cvičenie" požičiavať aj iné noviny.

Ukradnuté autorstvo?

Autorstvo krížovej hádanky sa však v niektorých prípadoch priznáva aj Wynneho rodákovi, Angličanovi Viktorovi Orwillovi. Ten údajne počas svojho dočasného pobytu vo väzení písal na čierne dlaždice na stenách svojej cely jednotlivé písmenká abecedy.

Najväčšia krížovka

Zostrojenie rekordnej krížovky sveta trvalo sedem rokov. Práve takýto čas to trvalo ruským manželom Beljajevovcom, ktorí sa vďaka tomu stali autormi najväčšej krížovky. Je veľká 6 x 8 metrov a obsahuje 64 371 slov. Vylúštenie tajničky by podľa odborníkov malo trvať najmenej dva roky.

Najmladší na Slovensku

Najmladším hádankárom na Slovensku je podľa zatiaľ poslednej súťaže, ktorá u nás prebehla, 9-ročný Martin Eleniuk zo Starej Ľubovne. Ten svoju záľubu zdedil po svojom otcovi, ktorý je povolaním matematikom.

Zlom vo vývoji

Radikálny zlom v príprave krížoviek prišiel s osobnými počítačmi. V roku 1997 si spoločnosť Variety Games Inc. dala patentovať prvý počítačový program, ktorý umožňuje ľuďom vyrábať si svoje vlastné varianty.

Najaktívnejší vylúštia ročne 7 000

Podľa odborníkov najaktívnejší tvorcovia ročne vyprodukujú do 500 krížoviek, vylúštia ich však až 7 000. Zaujímavosťou je, že v krížovkách sa už celé desaťročia používajú aj niektoré nesprávne výrazy. Súčasná generácia organizovaných krížovkárov sa ich snaží obmedziť.

Slovenské začiatky

Prvý Zväz krížovkárov na Slovensku vznikol už v roku 1946 a jeho predsedom sa stal profesor štátneho Gymnázia v Žiline Július Marschalko. V súčasnosti u nás pôsobí Slovenský zväz hádankárov a krížovkárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu