Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na fosílii pravtáka Archaeopteryxa objavili stopy peria

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Nový výskum 150 miliónov rokov starej fosílie pravtáka druhu Archaeopteryx lithographica odhalil, že skamenelina obsahuje aj pozostatky jeho peria. Vedci z The University of Manchester, ktorí výskum uskutočnili, veria, že sa im podarí zistiť aj farbu tohto peria.

Odborníci použili na svoj objav novú skenovaciu technológiu využívajúcu synchrotrónové žiarenie, pomocou ktorej zistili, že fosília obsahuje aj pozostatky samotného peria a nie len jeho odtlačky.

Taktiež sa im podarilo zistiť chemické zloženie kostí Archaeopteryxa, ktoré je podobné tomu u dnešných vtákov. Okrem toho však odhalili, že množstvo ďalších miniatúrnych fragmentov peria a kože Archaeopteryxa sa zničilo počas úprav fosílie pred jej vystavením v múzeu.

Požiadali preto správcov múzeí o väčšiu opatrnosť počas manipulácie s fosíliami, aby tak nepoškodili alebo nezničili prípadné miniatúrne pozostatky iných štruktúr než kostí. Vedci taktiež veria, že synchrotrónové žiarenie predstavuje úplné nový spôsob skúmania fosílií, ktorý im umožní aj na už preskúmaných skamenelinách odhaliť nové objavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu